ANALIZA GLAVNOG UREDNIKA

Medvjed Božinović u teškom zimskom snu. PROBUDI SE, MINISTRE, I ZATVORI VRTIĆE, ŠKOLE I FAKULTETE!

| Autor: Robert FRANK

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović živi u paralelnom svijetu. Dok nam je smrtonosan za ljude i katastrofičan za gospodarstvo koronavirus prijeteći ušao u krvotok, on se pravi kao da je ta bolest prisutna u najudaljenijem kutku nekog još udaljenijeg kontinenta.

Temelji države i njenog gospodarstva urušavaju se poput kule od karata, a on je slijep pored zdravih očiju. Naprosto ignorira problem i ne reagira. Kalkulira i pred nadirućim koronavirusom izbjegava donošenje jedine moguće i pravilne odluke kad je Istra u pitanju. Zatvaraj, čovječe, vrtiće, škole i fakultete! Spriječi širenje! Kontroliraj situaciju! Preuzmi upravljanje procesima!

Taj famozni Božinović kao da je nesvjestan da se sa svakim satom i danom zakašnjenja u prevenciji koronavirusa u Istri stostruko povećavaju štete koje će nastati. Umjesto prevencije usporeni ministar građanima nudi opasnu neodlučnost. Ponaša se kao napadnuti kojem se pred očima odvija zločin, a on traži minutu vremena da do kraja riješi omiljenu križaljku.

Kad se nakon koronavirusa budu zbrajale žrtve i šteta u gospodarstvu, ministru Božinoviću treba isporučiti račun. Krivnji mu upravo svjedočimo – nečinjenje, nedjelovanje. Za to se u ozbiljnim državama i društvima snosi odgovornost. No dok se on probudi iz zimskog sna, dok se simpatični medo ne rastegne i ne zabrunda, istarsko gospodarstvo i prije svega turizam krahirat će do kraja.

I zato bi Istrijani, na čelu s lokalnim vlastima, sami trebali povući djecu iz vrtića, škola i fakulteta, reducirati društveni život i ograničiti svoje kretanje na krajnji minimum. Raketa s koronavirusom ispaljena je prema Poluotoku. U trenutku kad se aktivira štete će biti razorne i goleme.

Dobra je okolnost što razumni to mogu predvidjeti i unaprijed reagirati. I tu na scenu stupa lokalna vlast, odgovorna i pravodobna s donošenjem teških odluka.

Jer s ovakvim ministrom kojem je forma važnija od sadržaja, a unutarstranački izbori u HDZ-u značajniji od sprječavanja širenja koronavirusa nemamo se šanse zaštititi. Propast ćemo, doslovno. S Puljaninom na čelu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum