PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Medijski spinovi i plinovi

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Hrvatska je postala zemlja proroka. I to ne onih očekivanih, spiritualnih ili onih što gledaju u kristalnu krugu, iako ni takvih ne nedostaje. Postali smo, sve je očitije, javnost koja se zatrpava posve kontradiktornim informacijama o temama koje su, doslovno, od životne važnosti. Ili su barem toliko bitne da bi ih trebali komentirate stručnjaci koji nisu pristrani, stranački obojeni ili korporacijski sponzorirani. Za početak.

Dvije najvažnije teme o kojima se raspravlja proteklih stotinjak dana, koliko traje ukrajinski rat, upravo su ruska agresija na tu neovisnu državu te problem nabavke i cijene energenata, osobito nafte i plina. Stoga nije nepotrebno primijetiti da se istodobno, iz dana u dan, u medijima pojavljuju posve kontradiktorne vijesti o ta dva globalna problema. Već letimični pregled portala i TV vijesti uvjerava nas da Ukrajina gubi rat, da dobiva rat, da Rusija napreduje, da Rusije nazaduje, te da je pitanje dana da će Ukrajinci potpisati pobjedu odnosno poraz. U nedostatku kompetentnih stručnjaka iz domaćih redova – izuzetak je jedino bivši načelnik generalštaba – hrvatski mediji prenose vijesti sa svih strana. Na istom portalu ujutro se tvrdi da će Rusija izgubiti te da je predsjednik Vladimir Putin teško bolestan, da bi popodne bilo objavljeno značajno napredovanje ruskih snaga u Donbasu i prpošni intervju samog Putina. Zbog odgovornosti prema javnosti, treba naglasiti da – uz činjenicu da Hrvatska nema dovoljno vojnih analitičara – treba imati mjeru. Ili, ako ne zvuči rusofilski, objavljivati neutralne informacije.

Priča o nafti i plinu još je veće medijsko ludilo. Novinari osporavaju naftne i plinske stručnjake, a oni pak jedni druge pa hrvatska javnost ni ne zna od kuda Hrvatska danas dobiva plin i kako ga plaća. Nije razjašnjeno ni izuzeće zbog ruske nafte koja se doprema brodovima, a ni činjenica da bi Hrvatska tu naftu mogla dobavljati kopnenim putom, preko JANAF-a, kao što je dobavlja Mađarska naftovodom Družba. Domaći energetski stručnjaci zapravo su poslovni prezenteri inozemnih kompanija – ali kad nema drugih, dobri su oni da popune medijske minute.

Uz sve to, spinove i ispušne plinove počeli su ispuštati "domoljubi" koji su javno počeli spominjati ruske "ljude" u hrvatskom poslovnom i medijskom prostoru. Možda su previše čitali Johna Le Carrea i njegove špijunske priče, a možda su urotničari kojih je na desnici oduvijek bilo toliko da ih se može uputiti na promatranje činjenica.

Prilike u kojima se nalazimo – i Hrvatska i EU i svijet – previše su ozbiljne za proroke i širitelje fake newsa. Još je manje pametno optuživati sve Ruse za Putinov rat, što je ovih dana naglasio i predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Treba ostati miran i nastaviti dalje, kaže jedno englesko geslo, a ne izmišljati stručnjake, objavljivati pogrešne podatke i dati prostor prorocima. Napokon, i baba Vanga i Nostradamus odavno su mrtvi, i očito je da se njihova proročanstva nisu ostvarila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini