PIŠE GORAN ROJNIĆ

Marić i Kustić trebaju trajno Lovrića izbaciti s liste

Goran Rojnić

Goran Rojnić


Mogući nedosuđeni jedanaesterac za Istru 1961 pri rezultatu 0:0, dodjeljivanje žutog kartona Mahmoudu nakon postignutog pogotka, dozvoljavanje itekako grubog vrijeđanja od strane Marka Livaje pri rezultatu 0:1 bez isključenja, dosuđivanje nepostojećeg jedanaesterca za Hajduk kojeg niti VAR nije pronašao, pa u konačnici i moguće dvojbeno isključenje Mahmouda, pet je ogromnih pogrešaka suca Zdenka Lovrića samo u prvom poluvremenu utakmice Hajduk - Istra 1961 u subotu na Poljudu. Pet pogrešaka dovoljnih da se njegovo suđenje označi u javnosti kao "sudačka krađa" Puljana jer to nisu pogreške, već namjerno inscenirani događaji na travnjaku zbog kojih je jedna momčad došla u podređeni položaj. I već zbog toga bi trebao biti sankcioniran nesuđenjem i izbacivanjem na "županijske liste" (ako i tamo).

Ovo nema veze s navijanjem za Dinamo, Hajduk ili Istru 1961, s pogreškama, s "galamom ili šutnjom" u prijašnjim susretima kada su se dogodile sudačke pogreške na štetu Puljana ili protivnika. Ovo su činjenice sa subotnjeg susreta Hajduk - Istra 1961 na Poljudu i ne podliježu navijačkoj neobjektivnosti i opravdanjima.

Šef Sudačke komisije hrvatskih sudaca Bruno Marić hvali se transparentnošću i poštivanjem propisa, uvođenjem reda u sudačku organizaciju. Pa ako je tako, Lovrića bi definitivno trebao izbrisati s liste prvoligaškim sudaca jer je učinio najveću moguću sudačku pogrešku od uvođenja VAR-a, koji je uveden na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tamo je na utakmici Srbije i Švicarske njemački sudac Felix Brych odbio sugestiju VAR-a i nije otišao pogledati sporni trenutak, grubo oštetivši Srbiju za jedanaesterac. Odmah je potjeran sa Svjetskog prvenstva! Lovriću je na Poljudu VAR ukazao na pogrešku jer nije pronalazio elemente za dosuđeni jedanaesterac. Nije pronašao niti Lovrić dugo gledajući snimku (ukupno se pregledavalo šest minuta!). Ali svejedno je "pokrao" Istru 1961 i potvrdio jedanaesterac. Dakle, donio je krivu odluku kad ga je dosudio, pa novu krivu odluku kad ga je potvrdio unatoč intervenciji VAR-a. Stoga, ako VAR postoji da ispravlja sudačke pogreške, a Lovrić ga ne uvažava, šef hrvatskih sudaca trebao bi ga jednostavno udaljiti s liste. Na jako dugo vremensko razdoblje. Za boljitak hrvatskog nogometa na trajno. A korake bi trebao povući i predsjednik HNS-a Marijan Kustić ako misli dostojno naplatiti tek prodana TV prava HNL-a, jer na Poljudu se mogla vidjeti samo sramota hrvatskog nogometa. Ako je reagirao za "slučaj Bebek", onda bi i sada trebao.

Tolika količina loših sudačkih odluka na poljudskom susretu nije viđena od uvođenja VAR-a u HNL-u. Pritom niti VAR nije briljirao jer se nije uključio u uvodu utakmice kada je na ubačaj u splitski šesnaesterac pulski igrač bio povlačen. A na istu takvu situaciju u nastavku susreta uključio se, opravdano, za drugi jedanaesterac Hajduka. Dakle, itekako dvostruka mjerila.

Predugo je Slavko Blagojević u hrvatskom nogometu da ne bi znao prepoznati zbivanja na travnjaku. U suprotnom ne bi izrekao sve one riječi sucu koje su se mogle iščitati s njegova lica putem prijenosa, za koje mu Lovrić nije imao hrabrosti pokazati crveni karton. Kao što se plašio Livaje kada ga je "zlatna kopačka" HNL psovala i umalo naganjala po pulskom šesnaestercu.

Hajduk nije uputio šut na vrata Istre 1961 do nepostojećeg jedanaesterca, cijelo prvo poluvrijeme. Što bi bilo kad bi bilo da je sve pošteno u hrvatskom nogometu neće se saznati. Međutim, niti je ovo prvi put da se krade Istru 1961, a očito neće biti niti posljednji jer i s VAR-om se neke stvari ne mijenjaju. Pogotovo jer iz pulskog kluba šute i ne zamjeraju se, dok drugi "laju" i nabroje silne pogreške na njihovu štetu pa osvajaju peto-šesto mjesto. Pa čak i ako se žele Baski ponašati gospodski, ponos bi, sasvim nevažno da li pulski, istarski, baskijski, zdravorazumski…, trebao postojati. Ovako po njemu gaze razni Lovrići unedogled.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of