PIŠE SANJA BOSNIĆ

Luksuznim automobilima besplatno u vrtiće, a penzići neka sve plaćaju do groba!


Dijete je intimni proizvod, a ne proizvod društva! Siromašniji sloj stanovništva je uvijek imao osigurane benefite koji su vrijedili u vrtićima, ali zašto pobogu, od bogatih koji dolaze u vrtić u bijesnim limuzinama, sa svojom prohtjevnom dječicom, brendirano odjeveni od glave do pete, radimo sirotinju? Time potičemo socijalnu nepravdu u zajednici

Nema džabe ni za stare babe - moglo bi se konstatirati počnemo li nabrajati što sve plaćaju naši starci, umirovljenici koji su zaslužni za obiteljsko srebro ostavljeno nam u nasljeđe. Kako stvari danas u ovoj državi stoje, nove će ga generacije brzo razbaštiniti. S druge strane, stisnuti u svom mentalnom sklopu poštenja i moralnih načela, naši penzići uredno plaćaju sve režijske troškove i nove harače koje, stavimo ruku na srce, i ne razumiju baš previše. Na primjer, što prosječan umirovljenik može znati o dopunskom zdravstvenom osiguranju, participaciji za lijekove koji nisu na listi HZZO-a, slivnim i stajaćim vodama, parkingu udaljenom stotinama metara od ljekarni, zdravstvenim toplicama sada uvrštenim u luksuz, preskupim smještajima u domove umirovljenika unatoč subvencijama gradova i općina, a da i ne spominjemo zaračunavanje usluge pružanja pomoći u kući koja ima za cilj produljenje dostojanstvenog starenja te humano umiranje u vlastitoj postelji. Mnogi zaziru od dnevnih boravaka pri ustanovama za starije i nemoćne, isto kao i stalnog smještaja u dom, znajući da iz te ustanove put vodi jedinom stazom - prema visokim čempresima, dok pod kućnim krovom nada umire posljednja.

Fali im pažnje i druženja u borbi protiv samoće između četiri vlastita zida, a i to moraju platiti. Žene koje bi im pravile društvo su rijetke i traže visoku cijenu usluge, jer kao badante (njegovateljice) u Italiji mogu višestruko zaraditi. Tako su penzići, ovisno o visini mirovine, prinuđeni koristiti organiziranu pruženu uslugu dostave jednog obroka dnevno iz domova umirovljenika kao i obavljanje ostalih kućanskih poslova gerontodomaćica. Jedna je umirovljenica u Umagu platila 448 kuna sedmosatnu pruženu uslugu pomoći u kući i zaplakala. Nije, naime, znala kako će kasnije živjeti do kraja mjeseca! Ali, tko šiša penziće u Hrvatskoj kojima prosječna isplaćena mirovina iznosi oko 2.700 kuna! Njima su sati ionako odbrojani, pa će se zadovoljiti mrvicama na tanjuru lokalnih socijalnih mjera, koje najčešće gradonačelnici, tobože empatično, puštaju u javnost kao ogromne balone. One od sapunice. A mladima, radno sposobnima, kojima je prosječna plaća oko 6.500 kuna, trebalo bi osigurati besplatne usluge vrtića pod izlikom da je to demografska mjera kako bismo ih zadržali u Hrvatskoj.

Prioritetne mjere

U Bujama je ovih dana gradska vijećnica Bojana Puzigaća (SDP) zatražila da usluge plaćanja vrtića u predškolskim ustanovama za sve roditelje budu besplatne. Nije, međutim, potkrijepila činjenicama zašto bi ta "djetinja" mjera trebala biti demografska za iznimno dobrostojeće roditelje, osobito one koji na parkiralište ustanove dojure u preskupim vozilima zadnjih marki BMW, Mercedes (svih klasa), Lexus, Toyota, Porcshe, Honda Audi, Volkswagen... Hoće li takvi vlasnici vozila, budu li ipak participirali s nekoliko stotina kuna u usluzi vrtića, u ovim limenim igračkama možda napustiti Hrvatsku? Ono, u znak protesta? Zasigurno hoće, napustit će je, ali samo kad krenu njima na skijanje! Hoće li mlade POS-ovi i Čačićevi stanovi zadržati na rodnoj grudi, kad je razotkriveno da više od 50 posto mladih vlasnika zlorabi te stanove, tako što ih rentaju, a to im je omogućeno jer već imaju riješeno stambeno(a) pitanje(a) u roditeljskim kućama. Zakon je upravo zbog njih doživio promjene, i to kako bi se spriječila daljnja i nedopustiva komercijalizacija POS-ovih stanova. Naši mladi, barem se tako izjašnjavaju, odlaze iz Hrvatske upravo zbog ovih koji donose takozvane demografske mjere, onih političkih elita koje vladaju i zapošljavaju svoje nesposobne, ali podobne podanike i zato što su u Hrvatskoj, osim u državnim i gradskim upravama, ustanovama i tvrtkama, plaće uglavnom male. Zaključak je nedvojben: nužno je otvarati odgovarajuća radna mjesta i osigurati mladim Hrvatima europske plaće. To su prioritetne demografske mjere kojima ih možemo zadržati, a sve ostalo su tek relativne, prateće "demopovlastice". Money makes the world go around! Uz sve navedeno lančano se još pojavljuje i čitav niz sociološko-kulturoloških faktora koji uzimaju prevagu u životu mladih osoba. Na primjer, nije osiguran cjelodnevni i vikend rad u vrtićima, prisutna je kriza obitelji, pucaju i sve površnije su emocionalne veze, raste težnja za poslovnom karijerom, bujaju singl trendovi, dostupna je oplodnja iz banke sperme… Naime, statistike ukazuju da u ekonomski najrazvijenijim europskim zemljama vlada najniži natalitet, a u najnerazvijenijima je izrazito visok. Znači li to da se sirotinja više ševi od bogatih?!

Ajfon, ajvar

Stoga vratimo se na početak teksta i naše siromašne penziće koji će dostojanstveno i šutke sve pružane usluge u društvu plaćati do groba, dok će veliki broj mladih nastaviti sate provoditi s djecom po kafićima, igraonicama, šopingiranju, kupnji zadnjih modela mobitela, ajfona, ajpoda i "ajvara", pohoditi beauty centre jer je najbitniji dobar outfit i vanjski look, a sve to jednim dijelom će na kraju platiti iz viška novaca kojim nisu platili uslugu korištenja dječjeg vrtića, onog iz Buja. Dijete je intimni proizvod, a ne proizvod društva! Siromašniji sloj stanovništva je uvijek imao osigurane benefite koji su vrijedili u vrtićima, ali zašto pobogu, od bogatih koji dolaze u vrtić u bijesnim limuzinama, sa svojom prohtjevnom dječicom, brendirano odjeveni od glave do pete, radimo sirotinju? Time potičemo socijalnu nepravdu u zajednici. Ovo društvo je raslojeno na dva pola, okrutno bogate i besramno siromašne. Ako su i nužne nadstandardne mjere, onda ih treba prije svega velika većina naših umirovljenika. Mlade pak ljude treba sustavno učiti pecati ribu, a ne im ribu stalno gurati u ruke, jer poslije će tvrditi da imaju pravo na cijelo more.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of