PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

Lokalno se politički principi lakše pogaze


U politici danas jesi, za četiri godine nisi. S političkim "obiteljima" još i gore - partner sutra može povući pruženu ruku pa ni četveroljetka mandata nije jamstvo da će sve završiti po planu.

Takav je šok u petak partneru, listi IDS-a i Zelenih u Općinskom vijeću Fažane, priuštio HDZ-ovac Marinko Gazić kada je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika. Kaže da je nezadovoljan komunikacijom s predsjednikom Aleksejem Mišanom i njegovim javnim istupima, ali i radom Vijeća koje se nije uspjelo proaktivno nametnuti izvršnoj SDP-ovoj vlasti.

Doduše, nisu IDS i HDZ u Fažani nikada ni rekli da su u koaliciji, ali njihov potez u proljeće 2017., kada su zajednički preglasali listu SDP-HSU da bi izabrali predsjedništvo i imenovali radna tijela, dao je jasno do znanja da i naizgled prirodni neprijatelji itekako mogu postići dogovor.

"Predsjednik Vijeća kao i njegova stranka (IDS, op.n.) su od mene dobili potporu u mojoj želji da Općinsko Vijeće bude inicijator pozitivnim stvarima i korektiv izvršnoj vlasti", naveo je Gazić. Najavio je i preslagivanje, rekao je da mu nije bitno kakav će omjer snaga biti u Vijeću. Može se shvatiti kao korak ka koaliciji, pardon suradnji s SDP-om, kakve već imamo u Umagu.

Na učmaloj hrvatskoj političkoj sceni jedina je konstanta promjena, odnosno preslagivanje. Danas si u ljubavi, sutra nisi, mada je mnogim glasačima i dalje teško prihvatiti da politički principi i pozicije nisu Sveto pismo. Nisu li desetljećima SDP i IDS u slozi vladali Istrom, voljeli su se javno i na nacionalnim razinama, a danas se očima ne mogu vidjeti. Zavadio ih je Zoran Milanović, kojem podršku za predsjedničku kandidaturu IDS uvjetuje raskidanjem koalicije s HDZ-om u Umagu, iste onakve kavu je IDS imao u Fažani. Milanović će pak rado posegnuti i za podrškom HNS-a koji je lijevom centru zabio nož u leđa okrećući se HDZ-u da bi formirali Vladu. Sličan je salto izveo i HSS kada ga je Krešo Beljak udaljio od HDZ-a, da bi se približio izbornim gubitnicima. Drag je predsjedničkom kandidatu i HSU, koji bi lokalno s SDP-om, europski s IDS-om, a ni HDZ mu nije mrzak na državnoj razini. SDSS, mada u Saboru na strani većine, dat će podršku Milanoviću. Koliko još primjera?

Vratimo li se lokalnim prilikama, možemo se prisjetiti i da u Barbanu predsjednik Vijeća dolazi iz HDZ-a, mada je ta stranka brojem vijećnika u debeloj manjini. U Savičenti dugo i složno rade SDP-ovci i IDS-ovci, mada će zlobnici reći da je to zato što ih više od ičega povezuju krvne veze. Bilo je i bit će neprirodnih koalicija, partnerstva i suradnje na lokalnom nivou. I interesni brak bez ljubavi stvori kakvo slatko derište.

Zato Gazićev poziv da svi predsjednici svih političkih stranaka iz Vijeća trebaju zajedno naći kvalitetno rješenje za izlaz iz situacije, u interesu mještana i općine, nitko normalan neće odbaciti. Na lokalnim nivoima vladaju druga pravila igre - za kanalizaciju, stipendije, urbanističke planove i slično može se i pogaziti kakav svjetonazorski princip. Može i više puta, ali dovijeka ne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom