PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Lokalni "kandidati s karakterom"

Dubravko Grakalić/Detalj s izbora (Snimili Adriana Tošić i Milivoj Mijošek)

Dubravko Grakalić/Detalj s izbora (Snimili Adriana Tošić i Milivoj Mijošek)


Prvi krug nedjeljnih lokalnih izbora – u kojima se i na razini županije i na razini države nitko još uvijek ne može proglasiti istinskim pobjednikom – pokazali su zanimljiv fenomen koji prije nije bio tako uočljiv u nacionalnoj areni.

Pokazalo se, naime, kako glasače i njihove biračke preferencije privlače snažne ličnosti, osobnosti, ljudi s imenom i prezimenom koji su nešto pokazali u dosadašnjoj karijeri, bez obzira bila ona politička ili u nekoj drugoj profesiji. Dok je izbor „predsjednika s karakterom“ izgledao kao marketinški trik kako SDP ne bi ponovo ponudio „kuhanu nogu“ – recentni lokalni izbori pokazuju kako se moglo birati od „ljute trave“ do kamilice bez limuna.

U Istarskoj županiji već se na prvi pogled uočavaju kandidati koji su otišli dalje od stranačkih izbornih programa, ako su ih uopće i imali – te nadmašili sva očekivanja. Možda i vlastita.

Odreda se radi o poznatima, političarima ili tek članovima stranaka, ali i političkim entuzijastima koji bi vladali jer smatraju da im je to dužnost, obaveza ili važan društveni zadatak. Poimence, dr. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice, dobila je osjetno više glasova od HDZ-a, stranke na čijoj se listi nalazila, i u Puli i u županijskoj skupštini. Dobivši više od 18 posto glasova na izborima za županicu pokazalo se da uz nju nije samo hadezeovo biračko tijelo koje je, možda, djelomice pročitalo stranački program, nego još oko osam posto glasača koji cijene baš nju, liječnicu i ravnateljicu koja uvijek javno i jasno govori o problemima u zdravstvu, bolnici i pandemijskim nedaćama.

Filip Zoričić, ravnatelj pulske gimnazije koji je dospio do drugog kruga izbora za gradonačelnika Pule, sličan je primjer. Otvoreno govori i o školstvu i o društvenim problemima, javno prezentira svoj znanstveni interes za lik i djelo Vlade Gotovca i također je – kandidat s karakterom.

Damir Kajin i Loris Peršurić, jedan bivši i drugi sadašnji IDS-ovac, pokazali su političku vještinu i brigu za vlastiti grad i Istru. Kajin, „istarski Kalimero“, pučki je tribun s karakterom koji može biti neugodan za suparnike, ali glasači su ga poslali u drugi krug izbora za prvog čovjeka Buzeta, grada iz kojeg je krenuo u politiku. Peršurić je u prvom krugu dobio više od 74 posto glasova i jedan je od pet najpopularnijih gradonačelnika u Hrvatskoj. Da su Porečani čitali stranački program – umjesto što su prepoznali karakter svog gradonačelnika – možda bi zaspali prije odlaska na biralište.

U drugim sredinama također se cijeni karakter kandidata. U Zadru je svima računa pomrsio živopisni Enio Meštrović Ričard čija je nezavisna lista odlučujuća kad se govori o preslagivanju političke moći u toj „utvrdi HDZ-a“. Aktivni vijećnik iz Oroslavlja Velimir Šimunić u drugom je krugu za gradonačelnika tog zagorskog grada jer mu karakter nije dao odgovarajući protuodgovor na pitanje – Kaj bi ti štel (htio)? – kad su se u tom zagorskom gradiću miješale karte proteklih godina.

Kandidati s karakterom, na stranačkim i posebno na nezavisnim listama, obilježje su ovih lokalnih izbora. Birači su umorni od starih stranaka i uhljeba u odijelima – što svakako nije loša vijest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini