PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Ljetni ples bivše predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić (Snimili  Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić (Snimili Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)


Je li Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Republike, ovog ljeta otplesala svoj posljednji medijski ples za hrvatsku javnost prije odlaska u bespuća internacionalnog intelektualnog biznisa, ili je to bio tek uvodni čin njezina povratka u domaću politiku? Mediji su, pri kraju sezone zrelih pomidora, na vrhuncu ekstaze izazvane pojavljivanjem bivše predsjednice na otvorenju Pelješkog mosta te na festivalu seoskih kočija koje su vozile na relaciji Zlatar Bistrica – Marija Bistica u Hrvatskom Zagorju. Znači li, pitaju se oni koji odgovore ne znaju, da je poziranje u lotus pozi na Pelješkom mostu znak da želi biti (opet) "majka Hrvata" jer se zauzela pozu jednaku kao statua Ivana Meštrovića ili to znači na vježba jogu? Ili oboje? A tek roza košulja na seoskom vozočašću? Je li ona roza jer Kolinda nije ni crvena, ni crna, ili je posljednji krik mode koju prati?

Istini za volju, ni mi ne znamo odgovore za ta "presudna" pitanja hrvatske politike. Činjenica je da Grabar-Kitarović nije članica niti jedne stranke – nije se vratila u HDZ – te da se može, bude li imala odgovarajuću podršku kandidirati za predsjednicu na izborima u prosincu 2024. godine. To, uglavnom, mnogi i nagađaju jer HDZ ne profilira svog novog predsjedničkog kandidata, dok je sadašnje vodstvo te stranke počelo u praksi primjenjivati upotrebu nezavisnih kandidata za različite potrebe. Nezavisni je bio kandidat za gradonačelnika Splita, nezavisan je novi ministar financija, pa ako prođe, prođe...

Druga, pomalo nevjerojatna teorija je da Kolinda Grabar-Kitarović želi preuzeti HDZ. Ključeve zgrade na Trgu žrtava fašizma preuzela bi ako Andrej Plenković izgubi naredne parlamentarne izbore u ljeto 2024., a u ime unutarstranačke desnice koja sjedi i čeka, polako stareći i tonući u sveopći javni zaborav. Naravno, neosporno je kako u HDZ ima nezadovoljnika koji bi Plenkovića voljela dekapitirati, ali da će to učiniti ženstvenom pojavom Kolinde Grabar-Kitarović, teže je povjerovati.

Ljetni medijski ples bivše predsjednice možda samo znači da nema izgleda u nekim međunarodnim inicijativama i pronalaženju više nego uglednog mjesta u globalnoj diplomaciji ili institucijama Ujedinjenih naroda ili Europske unije. Prije nekoliko mjeseci propala je njezina kandidatura za uglednu poziciju u UN, a rat u Ukrajini pokvario je izglede da Kolinda Grabar-Kitarović postane glavna tajnica NATO saveza. Doduše, još uvijek je u važnom odboru Međunarodnog olimpijskog komiteta, a kako sama kaže, ima dosta posla oko predavanja po raznim stranim sveučilištima.

Nejasno je samo što je s njezinim doktoratom na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti; možda se obrana disertacije priprema u tišini, između dva vozočašća? Trenutno je prerano reći vraća li se bivša predsjednica u politiku. Šanse nisu velike, posebno ako želi pobijediti na izborima. No, ako kubertinovski rečeno poručuje "važno je sudjelovati", vrata joj nisu zatvorena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater