PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Lijek za koronu – početak kraja agonije?

ilustracija

ilustracija


Objava kako će i Hrvatska uskoro započeti koristiti lijek protiv Covid-19 virusa, koji se upotrebljava kao pomoć zaraženima kojima nije potreban kisik, ali su završili na bolničkom liječenju uz prijetnju da će im se simptomi pogoršati, znak je da medicina i znanost napreduju u suzbijanju pandemije, ali i da su hrvatske zdravstvene vlasti spremne investirati u sve mogućnosti zaštite stanovništva.

Nakon nabavke ogromnih količina cjepiva, koje građani djelomice ne žele koristiti pa se preko međunarodnog mehanizma COVAX šalje potrebitim zemljama, nabavka lijeka švicarskog proizvođača novi je dokaz da Zagreb i Nacionalni stožer prate Bruxelles i odluke EU-a u svim oblicima borbe protiv pandemije koja je ugrozila planet. Do kraja godine, Hrvatska će nabaviti 900 doza tog lijeka čija cijena nije mala - više od 15 tisuća kuna po "bočici" - ali tih trideset milijuna kuna služit će spašavanju života oboljelih od 12 godina starosti naviše.

Valja izraziti nadu da se o tom lijeku švicarskog proizvođača neće provoditi antivakserska kampanja preko društvenih mreža i da ga oboljeli neće odbijati uzimati. Nažalost, to je potrebno naglasiti zbog televizijskih priloga s Covid odjela hrvatskih bolnica u kojima zaraženi tvrde kako se i ubuduće - ne žele cijepiti.

Uz spomenuti lijek koji je Hrvatska naručila, dostupan postaje i američki lijek čija je upotreba korisna ako se počne primati na početku bolesti, spominju i domaći turistički radnici. Naprimjer, Veljko Ostojić, direktor HUT-a, prije nekoliko dana izjavio je da su lijekovi protiv covida, uz cijepljenje i testiranje, jedan od putova u posvemašnji oporavak turističkog sektora. A od tog sektora živi gotovo cijela Hrvatska.

Uz dostupnost lijeka za koronu, bez obzira na činjenicu što se trenutačno radi samo o suzbijanju težih oblika zaraze, dobre vijesti o kraju agonije dolaze iz nekoliko europskih država, te iz SAD-a. U njima sve više znanstvenika najavljuje da će nakon proljeća 2022. pandemija polako izumrijeti, i to zahvaljujući cijepljenju, izumu lijeka i sve većem broju preboljelih osoba.

Najoptimističniji su u Velikoj Britaniji gdje već najavljuju ukidanje svih zaštitnih mjera od proljeća i to zasnivaju na velikom broju ljudi koji su stekli imunitet i golemom broju cijepljenih. Lakši život najavljuje se i u SAD-u, pa čak i u Njemačkoj gdje je četvrti val pandemije trenutačno na vrhuncu, ali vodeći znanstvenici najavljuju povratak u normalnu. Malo oprezniji su u kompaniji Moderna, koja proizvodi cjepivo, gdje najavljuju da će pandemija nestati za najviše godinu dana.

U svemu tome odluka Hrvatske da prati znanstvena dostignuća i štiti svoje građane posve je logična i opravdana. I treba je istaknuti zbog onih koji smatraju da se ne treba cijepiti bez obzira na žrtve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater