Piše Dubravko Grakalić

Krhka vlast u teškim vremenima

Dubravko Grakalić / Ilustracija (Hrvatski sabor)

Dubravko Grakalić / Ilustracija (Hrvatski sabor)


Impozantna statura hrvatske, izborno potvrđene javne vlasti, sve se očitije nalazi na političko-geološko potresenim temeljima. Događaji kojima svjedočimo u proteklim tjednima, od Markova trga do pulske gradske vijećnice, pokazuju nestabilnost i državne, odnosno središnje, i u sve više sredina lokalne izabrane vlasti. Dojmu nesigurnosti možemo pridodati i vječni plamen netrpeljivosti između predsjednika Vlade i predsjednika Republike, koji nije nikakva "tvrda kohabitacija", nego tvrdoglavost s karakterom i bez nje. Tu su i rascjepi i trvenja unutar stranaka, od SDP-a i IDS-a do Hrvatskih suverenista i HDZ-a, pa nije teško zaključiti da imamo krhku vlast u vrlo ozbiljnim vremenima.

Potonje, da su vremena teška zbog pandemije, ukrajinskog rata, inflacije i naglog osiromašivanja većine građana, vjerojatno ne treba elaborirati. Ali da je izvršna vlast koja je upravo u rekonstrukciji gdje će Kurta sjesti na mjesto Murte, i obratno nestabilna, potvrdili su i sami USKOK i DORH. Istraga protiv trojice ministara – jedna obavljena djelomice i u Remetincu – srušila bi svaku vladu na svijetu. Osim u Hrvatskoj, gdje izaziva je na djelu samo magična riječ – rekonstrukcija. Koja bi mogla biti efikasna kao i obnova, da ne kažemo rekonstrukcija zgrada koje je narušio potres.

Zakonodavna vlast, odnosno saborska većina, na tankoj je većini od 76 ruku. Teoretski, na 77 ako je Silvano Hrelja dobro raspoložen i ako su njegovi primili mirovine na vrijeme. Vlada ovisi o potpori manjinskih zastupnika, što je u praksi ucjenjivačka potpora vidljiva iz izjava, primjerice, Milorada Pupovca. Da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz SDSS-a uhićen istog dana kao i ministar Darko Horvat, Vlada bi bila manjinska i kupovala bi "žetončiće" koji su jaš na tržištu.

U dva najveća grada, Zagrebu i Splitu, bilježimo krizu vlasti. U Splitu su najavljeni izbori za gradonačelnika, a vjerojatno i za Gradsko vijeće, dok u Zagrebu dolazi u pitanje većina u Gradskoj skupštini. Ode li SDP jer ne pristaje na zamisli salonske ljevice iz platforme Možemo! – a ne znamo – mogu raspisati javni natječaj za člana skupštinske većine. Savjetnik im može biti Vuk Vuković, stručnjak za "dojmove" o strankama, iako su mu tatu izbacili sa čelnog mjesta Zagrebačkog holdinga.

U Istarskoj županiji prilike također nisu stabilne. O Puli je sve jasno - i izbori za gradonačelnika i za Gradsko vijeće bili bi dobro rješenje. U županijskoj skupštini treba pričekati kraj godine i prijedlog novog proračuna pa će se vidjeti hoće li sadašnji neovisni župan Boris Miletić preživjeti odluku IDS-ove većine.

Treba otvoriti oči i reći da bi se vlast, u državi i najvećim gradovima Zagrebu i Splitu, mogla urušiti kao kula od karata. Prijevremeni izbori, s nekonsolidiranom opozicijom i sve očitijim razlikama unutar HDZ-a, ne bi mnogo promijenili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater