PIŠE DUŠKA PALIBRK

Kraljevstvo za doručak


Müsli 120 kuna, francuski tost 120 kuna, omlet sa šparogama 110 kuna, omlet s tartufima 120 kuna, klupski sendvič 130 kuna, jaja Benedict 180 kuna - nude za doručak u jednom od hvarskih restorana.

Fotografija cjenika postala je pravi hit na fejsu. Za jaja Benedict treba vam 4 jaja, 4 kriške kuhane šunke, 4 kriške bijelog kruha, umak holandez, 1 lovorov list, 5 klinčića, 5 zrna crnog papra, 5 g šećera, 10 g maslaca, 125 ml octa, 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka. Ne zvuči skupocjeno, ali tepaju mu da je to kraljevski doručak. Možda bolje - kraljevstvo za doručak?

Svaka cijena može proći ako ima kupca, a kupac se i nakon što iskešira tolik novac mora osjećati na dobitku, kraljevski. Od ambijenta, usluge, posluge, doživljaja, onoga što trajno ostaje u njemu, na dugi rok.

Tko si ne može to priuštiti, traži jeftinije varijante: koliko para, toliko muzike, znamo svi, s tim se dade pomiriti. Ali ima i ona narodna o žabi koja vidi da se konj potkiva pa i ona digne nogu.

Ako može susjed prodati pizzu za 100 kuna, što ne bismo i mi, iako imamo zamjenski sir, paradajz iz konzerve i tri stola u vlažnom prolazu nad kojima se lista fasada. Tako se i patagonijske lignje mogu isporučiti na pjatu po cijeni jadranskih, netom ulovljenih. Šta zna Šved gdje je Patagonija.

Nema gore reklame ni za čiji turizam od prevarenog gosta. To se poslije godinama prepričava prijateljima, rođacima, usputnim poznanicima.

Ove godine iz Istre će s jednim takvim lošim iskustvom otići i vjerna gošća iz Njemačke. Ostali su na plaži s pet kuna u novčaniku, a dijete zapelo da bi kuglicu sladoleda. Kako kuglica košta osam kuna, uputiše ga da zatraži pola kuglice za "medvjedića". Jok, ne može. Razočaranju i djeteta i roditelja nigdje kraja. Sav odmor pao u vodu. Detalj koji čini cjelinu.

Domaća pak obitelj s kontinenta priča da su lani u Poreču za 50 eura na noć imali predivan apartman, s pravim bračnim krevetom i novim madracima, a ove godine tek pet eura manje plaćaju skučen apartmančić u Medulinu sa isluženim francuskim ležajem i pomoćnom klupom za dijete.

I nije sve samo u namještaju. Lanjsko ljetovanje pamtit će i po dvije litre soka koje su ih dočekale u hladnjaku, a sada vide da je blagodat bio i paket vrećica za smeće, čitav paket toalet-papira, kao i naplaćen račun zadnjeg dana boravka, mali darovi prije odlaska.

Ovogodišnja domaćica sve je te lanjske uspomene još pozlatila dočekavši ih sa zahtjevom da odmah podmire 30 posto cijene noćenja, da bi iste večeri rekla da najviše voli kada se to odmah sve riješi.

Bućkanje u bazenu dodatno naplaćuje, a goste u apartmanu dočekaju dvije vrećice za smeće i jedan kolut wc-papira. Za deset dana unaprijed plaćenog boravka.

"I ne trebaju se čuditi što im je loša sezona", komentira otac ove obitelji. Kada za stolicu, ne ležaljku, i suncobran od slame na plaži uz cestu nisu htjeli dati 120 kuna, već u blizini raširili svoje ručnike, tri puta su im dolazili sa zahtjevom da se još malo udalje.

Turisti pamte bolje od nas pa se sjećaju i da su lani ulaznicu za koncerte u sklopu istog festivala plaćali 60, a ove godine im traže 120 kuna.

A onda se žalimo na slabe turiste koje "ne zanimaju kulturne manifestacije". Pa im mi onda kulturno naplatimo parking s kojeg odu u posranom automobilu, od pulskih čvoraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater