PIŠE VANESA BEGIĆ

Koruna vera


Zlo dolazi sa sjevera. Ili s juga. Istoka ili zapada. Kakogod, odnekud dolazi. I sije strah, a sve stvari o kojima se ne zna puno siju strah. Uglavnom. Mada ne uvijek.

Taj famozni koronavirus, sve jedna riječ, nije, kako se pokazao, niti malo bezazlen. Već danima čitamo o ljudima koji "padaju" po kineskim cestama mrtvi, o mogućoj zarazi tu, tamo, planovima karantene, a mnogi i sa strahom pogledavaju skupine turista iz "opasnih" krajeva kako šeću našim ulicama i gradovima. Dok su se prije svega nekoliko mjeseci radovali tim skupinama turista, sada većina gleda sa strahom na njih, a sigurno i oni koji se stalno žale, pa i tijekom sezone da imaju prazne apartmane sada bi dvaput, pa i triput razmislili prije nego što bi primili turiste iz "opasnih" krajeva.

Nikada se na zna, to je nešto posve novo i mogućnosti prijenosa nisu još sto posto potvrđene, treba vidjeti kako će se razvijati situacija, a sto posto u medicini teško i da postoji. Svaki organizam djeluje drukčije, a kao što postoje čudnovata, neobjašnjiva ozdravljenja, tako postoje i čudotvorna oboljenja. Jasno da se treba pridržavati općih mjera opreza, ne samo u tim slučajevima i trudit se ne biti paranoični, jer tako i tako, svi smo u biti gledatelji filma zvanog "Vlastiti život" čiji je žanr, trajanje, pa i ishod neizvjestan.

Sada nitko ne spominje više ospice, koje su bile na dnevnom redu zadnjih mjeseci, pa i posljednjih nekoliko godina, kada se dobar dio populacije posebno zabrinuo nakon što se zarazio cijepljen liječnik koji je samo prošao prostorijom gdje je boravio pacijent.

A društvene mreže rade brže od bilo čega drugog. One su bile prvi izvor informacija o možebitnoj oboljeloj osobi u pulskoj bolnici. Prije službenih izjava saznalo se da je osoba zaprimljena, i prije objave službenih rezultata saznalo se da ta osoba ipak nema tu bolest - sve to putem društvenih mreža.

Neke su zabrinuli i paketi koji stižu iz dalekih krajeva, budući da se danas sve naručuje iz fotelje, klikom. Jesu li opasni i ti paketi? Sigurno nisu?!

Stariji će se sjetiti variola vere, velike epidemije tada već iskorijenjene bolesti u bivšoj državi početkom sedamdesetih. Sve je počelo kada se vjernik vratio s hadžiluka na Bliskom Istoku, gdje je došao u dodir s virusom. On je preživio, ali se virus proširio i usmrtio druge osobe. Bila je to posljednja epidemija ove bolesti u Europi, a eksperti vele da je više nema na svijetu. Možda će se tako pričati i o "koroni" jednoga dana, koja nije kruna, niti, kako bismo rekli po domaće, koruna. A sije strah. Koruna vera. Neovisno odakle došla. S koje paralele i meridijana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of