PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Korona kontra uhljeba!


Na državnom i lokalnim proračunima trenutno je oko 370 tisuća zaposlenih, od kojih u jeku epidemije rade samo oni koji moraju, a plaće su im veće od onih koje se isplaćuju u privatnom sektoru.

Ne treba zaboraviti da velik broj gradskih poduzeća i agencija gotovo i ne radi, a neke su ustanove od početka krize doslovno stavile ključ u bravu.

Velik broj zaposlenika lokalne i regionalne samouprave "radi" od kuće, a obavljaju se samo nužni poslovi. Ne rade bazeni, knjižnice, kina, kazališta, posla nema ni za Turističke zajednice… Šalteri Elektroistre, Plinare, Vodovoda su zatvoreni, ne voze gradski autobusi. Rad gradskih službi i odjela sveden je na minimum kao i rad županijskih odjela.

Čisto sumnjam da se nešto napeto zbiva u tvrtki Brijuni rivijera, županijskoj Zakladi za razvoj civilnog društva, agenciji Metris za istraživanje metala ili nizu drugih ustanova koje sada jednostavno nemaju posla! Pa ni inače nisam sigurna čime se točno bave.

Osim smanjenih socijalnih kontakata, ograničenih šetnji i osiromašenog društvenog života, vojska županijskih i gradskih zaposlenika krizu neće ni osjetiti. Barem ako je suditi prema dosadašnjim mjerama koje su pokrenule pojedine lokalne administracije. Zasad je jedino grad Umag prepoznao ozbiljnost trenutka i išao dva koraka ispred, solidarizirajući se, ne samo na papiru, s ostatkom građana koji ne znaju hoće li zadržati radna mjesta i uspjeti preživjeti narednih mjeseci.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese smanjio je plaću svima u umaškoj upravi, a najviše sebi i svojim zamjenicima. Doduše napravio je to samo za tri nadolazeća mjeseca. Neće Bassanese svojim potezom spasiti nikog tko će u Istri ostati bez posla, ali će umanjiti gorak okus u ustima svima onima koji nisu na gradskoj ili županijskoj sisi. Ostali gradonačelnici još pušu na hladno i nisu spremni na rezanje, a više-manje svima su oči uprte u najavljene nove izmjene Zakona o radu. Trenutno sami za rezanje plaća- nemaju muda!

U periodu dok traje znatno manji intenzitet rada gradskih službi i pojedinih gradskih poduzeća i ustanova, naravno da bi po logici stvari trebalo uvesti konkretne mjere, poput smanjenja plaća zaposlenicima i na taj način pokazati solidarnost, dok se ova luda situacija s koronom se smiri. Nevjerojatno, ali možda će baš korona skresati primanja svim onim političkim kadrovima koji su se uvalili u razno razne nadzorne odbore tvrtki s čijim poslovanjem nemaju nikakve veze.

Isto tako, možda će baš korona srezati plaću savjetniku Uprave Kaštijuna li će prosvijetliti neke da shvate kako nije normalno da se pojedini direktori gradskih poduzeća voze u službenim autima, primaju punu plaću, a trenutni ne rade ništa!

Javna je tajna da se godinama velik broj novih kadrova zapošljava po stranačkom ključu, a isti je obrazac i kada se radi o "podjeli" nadzornih odbora u kojima obično sjede politički podobni.

Mnogo je tu raznih "stručnjaka" za vode, smeće, zračnu luku, turizam, plin, parkiranje, upravljanje zgradama, a pitanje je samo koliko svi ti ljudi zaista rade ono za što su plaćeni i hoće li se sad, dok i dokazano ne rade odreći svojih naknada?!

Naravno, da nitko nije mogao ni sanjati da će ova epidemija pozatvarati sve živo i mrtvo, a privatnike baciti na koljena. Pa ipak, nekako se čini da će se u kriznim vremenima koja nam tek slijede, uhljebi po gradskim ustanovama, poduzećima, odjelima, agencijama ili Zakladama, u cijeloj ovoj priči i dalje pretvarati kako se njih to ne tiče! Zanimljivo će biti pratiti hoće li se i političke stranke i strančice odreći svojih novčića iz proračuna i hoće li ta sredstva preusmjeriti u fond solidarnosti građanima koji će jedva preživjeti?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of