PIŠE Bojan ŽIŽOVIĆ

Konobar u krađi državnog blaga


Ako treba, a treba, i 25 tisuća puta valja ponoviti da je ova država opustošena, opljačkana, izbijen joj je zadnji zlatni zub iz kljaštrih usta. Počelo je to tamo 90-ih privatizacijom i pretvorbom, otimanjem, jamljenjem, prodavanjem nacionalnog blaga u skrivenim kutcima zagrebačkih restorana, uhljebljivanjem… Ako treba, a treba, i 25 tisuća puta valja ovu državu poslati u vražju mater, jer građanima ne da disati, a lopovima daje svu slobodu.

Novigradski poduzetnik dobio je kaznu od 25 tisuća kuna za 23 kune viška koje su inspektori pronašli u novčaniku konobara. Za taj njihov istančani njuh u pronalaženju 23 kune viška valjalo bi inspektore pohvaliti, dodijeliti im kakvu lentu. Oni su zadnji branik na pučini ovog kolosalnog carstva u kojem podanici trpe da ih se šutira zbog samog njihovog postojanja. Eto, egzistiraju tamo neki konobari, ugostitelji koji se drznu varati državu, pljačkati je, krasti iz njenih gladnih birokratskih, uhljebničkih usta čak 23 kune.

Ne radi se tu o greščici konobara, o malom propustu, tu je riječ o pljački, sustavnoj i planiranoj. Ti su pljačkaši danima sjedili u zadimljenom separeu nekog opskurnog novigradskog bara i planirali kako će od države maznuti 23 kune, i ne platiti porez. Srećom, u ovoj zemlji takve barabe ne prolaze dobro. Da su htjeli ukrasti milijune, napuniti podrume prepariranim polarnim medvjedima, umjetninama, to u redu, ali 23 kune… Neće ići. Jer otkuda da sutra država kupi nove automobile potpredsjednicima Sabora, otkuda da nahrani razjapljena usta ravnatelja raznih agencija, otkuda da isplati mirovine sve brojnijim braniteljima, otkuda da financira izgradnju stanova za zaslužnike iz stranke…

Iako te 23 kune ne djeluju kao bogatstvo, to je samo varka. Jer ako je netko danas spreman u novčaniku držati 23 kune na koje država nije stavila svoje porezne prste, sutra će možda tražiti i niži PDV. Bez banalnog razloga. Jer smatra da mu ova država ne dopušta da zrakom ispuni svoja poduzetnička pluća.

Ne trebaju državi takvi huškači, podrivači fino uštimanog stroja koji radi kao sat i u kojem kriminalci bježe u rezervnu, susjednu domovinu da ne bi bili na teret državi u ionako pretrpanim zatvorima. Stoga tako lijepo posloženom sistemu, u kojem je dokazivanje porijekla imovine samo nepotrebno opterećivanje kontroverznih poduzetnika, ne paše kotačić koji se otme kontroli i misli da može državi sakriti 23 kune. Ako treba, a ne treba, i 25 tisuća puta ga valja kazniti s po kunom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum