KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA 

Komunicirajući mržnju prema Hrvatskoj i Hrvatima Vučić sije sjeme novog zla koje može proklijati brže nego se može i zamisliti

Aleksandar Vučić / Robert Frank (Snimili Ivana Balev Cropix / Milivoj Mijošek)

Aleksandar Vučić / Robert Frank (Snimili Ivana Balev Cropix / Milivoj Mijošek)


Nikako da se u Hrvatskoj govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića prema toj istoj Hrvatskoj okarakterizira, opiše i nazove pravim imenom – govorom mržnje. Vučić mržnju otvoreno komunicira, ali i javno prakticira. Trenutno, recimo, svjedočimo namjeri Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu da poznate i zaslužne hrvatske vojne pilote optuži za ratne zločine počinjene protiv civila tijekom akcije "Oluja". Naravno da su rad Tužiteljstva i njegove "objektivne istrage" nacionalistička hrana proizvedena u Vučićevoj kuhinji. On pak menadžerira cijelom Srbijom upravljajući tom problematičnom državom, jedinom u Europi s proruskim stavovima u odnosu na agresiju prema Ukrajini, kao vlastitom korporacijom. Vučić je opasni, patetični, plačljivi nacionalist, u čijoj politici nema ni etike ni morala, nema ničeg svetog, nema nadahnuća, inspiracije, a ni previše ispravnih stavova.

Teško je dokučiti da li Hrvatska protiv takvog Vučića propušta napraviti nešto konkretno zbog (kvazi)političke korektnosti i (dobro)susjedskih odnosa. Ili se, možda, to što on izgovara smatra tek prigodnim, jeftinim, bezopasnim političkim govorom, kojim se Vučić služi ad hoc i kad mu je nužno potrebno, a ustvari ni sam ne vjeruje u ono što govori. Oni koji su mu skloni ili, s druge strane, ne razumiju da je riječ ponekad ubojitija i od najubojitijeg oružja, Vučićevu patološku opsjednutost Hrvatskom relativiziraju najčešće tako da dodatno posežu za argumentom po kojem srpski vožd, inače i deklarirani četnik, baš i ne misli tako kako kaže, nego, eto, pokušajmo ga shvatiti i opravdati kad zbog unutarnjo-političke situacije u Srbiji mora homogenizirati svoje biračko tijelo pa koji put potkači i mržnjom opere po Hrvatskoj.

Autor knjige "Staze pravednika priče o herojstvu, humanosti i nadi", Židov iz Amerike Ari Mittleman kaže da je mržnja - mržnja. "A gdje imate govor mržnje, sljedeći logičan korak koji nažalost često slijedi jest zločin iz mržnje". Prevedeno na srpsko-hrvatske odnose i Vučićevu shizofrenu retoriku, problem je što on komunicirajući mržnju prema Hrvatskoj i Hrvatima sije sjeme novog zla koje u današnjem svijetu poremećenih odnosa može proklijati brže nego se može i zamisliti. Vučić kao da zaboravlja, čega je Ari Mittleman itekako svjestan, koliko je kratak put od govora mržnje do zločina iz mržnje. Četnik na čelu Srbije taj put uporno skraćuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater