PIŠE Vanesa BEGIĆ

Kome će svanuti


Kad sve to prođe, bit će nikad bolja vremena za turističke agencije, krstarenja, putovanja, upisivanje novih tečajeva, povoljnu kupnju nekretnine… Svega će biti (malo) sutra, samo da sve to prođe.

Istina, bit će i kriza, besparica, ali i sada, uz sve epidemiološke mjere, manje se troši, manje ide okolo, a kada jednoga dana sve to bude za nama, ljudi će biti kao "pušteni s lanca", odmah hrliti u kupnju, na putovanja, uživati, potrošiti i zadnju lipu. Jer samo jednom se živi. Tko bi rekao da će se živjeti u tako originalnom holivudskom ili (boli)vudskom scenariju? Nikad tako i nikad više. Mnogima će se sigurno život drastično promijeniti. Nakon svega.

No, sve je to, kao uostalom i svaka ružna stvar, osim par dobrih, potaknulo i one loše strane u već otuđenim ljudima.

Ovo što je sada silom prilike postalo donekle normalno, odnosno virtualni svijet i sve veće sudjelovanje u svim njegovim nijansama, i prije svih ovih problema je bio skoro pa modus vivendi i operandi mnogih, koji su sada postali još "jači".

Najlakše je potpuno anonimno, ljeti iz rashlađenog prostora, zimi iz dobro zagrijanog, "udarit" gdje se stigne, riješit se svih nagomilanih frustracija tijekom godina jer virtualni svijet nema granica ili su one, ako ih ima, slabo dokučive i nepoznate. Lako je tako komentirati, vrijeđati, pod izlikom koronakrize.

Lako je tako biti znanstvenik, medicinar, profesor, novinar, književnik, sve to u jednoj osobi i više od toga i neargumentirano komentirati, odnosno vrijeđati i umisliti si pet minuta slave. U nekom potpuno izmišljenom svijetu, dakako.

Posebno mjesto tu imaju oni koji negiraju bolesti, zlo, cijepljenje i sve drugo. Neki se od njih, istina, barem potrude kakvim-takvim, makar labavim argumentima to potkrijepiti, no oni koji negiraju postojanje bolesti, kao i stajališta onih koje negiraju sve - oni su najjači. I sada je njihovo doba, njihovih pet minuta - pola godine.

I nakon više od šest mjeseci i dalje postoje oni koji šalju lančane poruke o ljekovitoj toploj vodi, dakle i dalje se otkriva topla voda. Što ćemo s tolikim znanstvenicima i genijalcima? Otvoriti još jednu Mensu, ili bolje menzu, kad su odjednom svi eksperti i za kulinarstvo. Kada smo već kod kulinarstva u ovim ne lakim vremenima, stalno se govori da smo, kao nacija, predebeli. Doduše, i susjedi Talijani to isto govore za sebe, ali i druge nacije, to je kolektivni problem. Stalno se ističe da se trebamo više kretati i baviti sportom, a kulinarskih emisija nikada nije bilo toliko koliko ih sada ima. I stalno se brendira neki proizvod. No, ovoga ljeta na plaži je bila oproštena koja kila viška - "zbog situacije".

Zato će uskoro ponovno doći na svoje i razni studij ljepote i zdravog življenja, fitnessi, masaže, teretane. Sve se odvija ciklički. Ako sada dobro ide samo proizvođačima maski i sredstava za dezinfekciju, jednog dana će dobro ići svim turističkim sektorima, agencijama, prijevoznicima, salonima za uljepšavanje - svakome svoje doba. Pa i oni koji nisu nosom mrdnuli iz kuće od prošlog stoljeća poželjet će otići barem na kratki izlet, u toplice, gdjegod. Dok jednom ne smrkne…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini