PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Koala koalicije


Predstojeći parlamentarni izbori na kojima ćemo u idućih nekoliko mjeseci izabrati najviše tijelo državne vlasti – Hrvatski sabor – ponovno će na Markov trg dovesti zastupnike čija su politička težina i stranački rejting premali kako bi osvojili samostalan, uvjerljiv i vjerodostojan mandat. Ali, držeći se poput malih koala uz velike koalicije koje ih drže na političkim lijanama razgranatih stranaka poput SDP-a – ili sakupljeni u predizbornu povorku koju vodi hermelinska frula Miroslava Škore – male će stranke skromnih političara ući u parlament i dosta nezasluženo dobiti zastupničke časti i masti, pa možda i komad vlasti.

Tajna njihova uspjeha i neuspjeha hrvatske demokracije gdje se izborno nagrađuju i sposobni i nesposobni zove se – prijeizborno koaliranje. Uoči svakih parlamentarnih izbora pokreće se pitanje zabrane sklapanja predizbornih dealova – za to se zalažu brojni politolozi, pravnici i političari poput Vladimira Šeksa i Jasne Omejec – dakle, jedan od pisaca Ustava i nekadašnja predsjednica Ustavnog suda – ali politička volja najvećih stranaka uvijek je na strani svojih „koala” čak i ako oni, poput HNS-a, pretrče u susjedno stanište. Naravno, u izbornoj godini zakoni o izborima ne smiju se mijenjati – tako je propisano – ali treba ukazati na činjenicu kako politička trgovina počinje još pri slaganju koalicijskih lista da bi trajala cijeli parlamentarni mandat. To je barem vidljivo iz aktualnog saborskog saziva.

Zagovornici prijedloga da za zabranu prijeizbornih koaliranja pozivaju se na sjajan primjer Njemačke – tamo je su one zabranjene kako se ne bi kršilo pravilo jednakosti političkih stranaka. Na izbore svi izlaze samostalno – pa koliko mandata osvoje, toliko vrijede u budućim koalicijama. Uz važnu napomenu – prije izbora mogu reći s kime će koalirati dobiju li mandate. Da birači znaju što mogu očekivati.

U nas je očito drukčije. Na izborni dojku SDP-a već su nasjeli HSS i HSU koji su sami daleko ispod izbornog praga. U Škorinu stranku Domovinsku pokret (kaže da je osnovao stranku baš kako bi mogao koalirati) odmah su se „prikopčali” Mostovci znajući kako sami ne mogu do sabornice. Na IDS bi se rado „nakvačili” mnogi – od niskorejtinškog GLAS-a do PGS-a koji je jedini mandat u Hrvatskom saboru imao kada je koalirao s tada snažnim HNS-om. HDZ je jedina velika stranka koja ne najavljuje koalicije. Imat će, najavljuje se, nekoliko koala-zastupnika, ali na svojoj stranačkoj listi. Zabrana prijeizbornog koaliranja raščistila bi hrvatsku političku scenu na kojoj bi ostali samo oni kojima birači vjeruju, dok bi vlast proizašla na taj način doista predstavljala volju naroda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater