PIŠE Patricija SOFTIĆ

Ko to more platit

Patricija Softić (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Patricija Softić (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Nemamo dovoljno kadra da pokrijemo sve potrebe stanovništva i posla", vape neprestano iz zdravstvenih ustanova. S kim god da razgovaraš i gdje god da zoveš. Nije to zbog korone. Korona je samo pokazala brojne rupe u toj tapiseriji za koju već godinama kao da nikoga nije briga u Hrvatskoj. Naše zdravlje, koje nema cijenu, nije rentabilno državi, osim ako nije u privatnim rukama. Na primjer, kao u Amerikanaca. Koji su vjerojatno dijelom i zbog toga toliko bogobojazni. Jer tamo svaki drugi Amerikanac doslovno mora moliti boga da se ne razboli, a kad se razboli, bolje bi mu bilo da je umro, jer će doživotno otplaćivati svoj dug bolnici u kojoj se liječio.

Činjenica je da kad zagusti po pitanju zdravlja, ne samo Amerikanci, i mnogi drugi stanovnici ovog planeta bili bi presretni da imaju barem ovakav sustav zdravstva kakav mi još uvijek imamo, a na koji tako rado gunđamo. I dakako da je taj naš zdravstveni sustav prije desetak godina bio još bolji. Nažalost, dozvolilo se da se srozava i pustoši, umjesto da napreduje na čvrstim i stručnim temeljima kakve smo imali. Jedan od argumenata je da se nema dovoljno novca. Hrvati to znaju i bez da im se izričito kaže. Mi se valjda rađamo na ovim prostorima s tom spoznajom u glavi i cijeli život živimo s time kao nečim normalnim.

U novinarskim notesima uvijek ostaju kojekakve natuknice koje se iz nekog razloga ne mogu razviti u članak ili temu. Jedna od njih je i potiho šaputanje sve većeg broja ljudi da će bankrotirati ako se ovako nastavi, da država ovo neće moći izdržati. A novinar na to niti ne trepne. Eventualno dobije srčani ili moždani udar. Jer zna koliko je milijuna kuna, koji se nakupe u državnom proračunu od svakog građanina svakog dana, dosad otišlo na gradnju posve novih bolnica u susjednu državu. Jer zna da čak i usred ove korona krize hrvatska Vlada ne odustaje od kupnje borbenih vojnih aviona za koje će se nekako naći između, procjenjuje se, milijardu do 1,8 milijardi dolara. Jer zna da se sve glasnije priča o namjeri Ministarstva zdravstva da radi smanjenja troškova dodatno smanji opseg prava u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina, čime bi se, navodno, uštedjelo mnogo od ukupno 1,2 milijarde kuna koliko se godišnje troši na stomatološke usluge.

Čini se da nećemo postati ni druga Austrija, ni Monako, ni Toscana, nego kopija Kalifornije: u Hrvatskoj će uskoro moći živjeti samo lijepi bogataši koji si mogu priuštiti sve privatne zdravstvene usluge, a po čitavoj obali smješkat će se razdragani turisti koji će, još ludi od sinoćnjeg partija, mahati vojnim avionima koji će im prelijetati nad glavama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini