PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Kako stvoriti koaliciju žutih patuljaka

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Političko preživljavanje u hrvatskoj političkoj areni nikad nije bilo lako. Recentni potezi stranaka lijeve, liberalne i desne opozicije, kao i nekih što sačinjavaju trenutačnu vladajuću koaliciju, pokazuju da predsjednici stranaka i saborski zastupnici već danas, u listopadu 2022. godine, razmišljaju o tome gdje će primati plaću od sredine 2024. godine.

Naravno, vjerujemo da pritom i dalje misle na interese svojih birača koje zastupaju u Hrvatskom saboru i drugim predstavničkim tijelima, ali je očito da sve više misle na sebe same. Nakon što su predstavnici krajnje desnice, koja uključuje i Karolinu Vidović Krišto, najavili osnivanje stranke Odlučnost i pravednost, javnost je zaintrigiralo i novo zaduženje vrha SDP-a svom predsjedniku da pronađe koalicijske partnere za iduće izbore. Kakve-takve.

Posljednji, ali ne i zadnji u potragu za koalicijskim društvom krenuo je Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu financija. Dakle, pripadnik vladajuće većine kojeg u Hrvatskom saboru zastupa jedan parlamentarac već danas traži suradnike za provedbu europskih izbora u svibnju 2024. godine, a može i kasnije. Čuraj, koji u vlast pripada zajedno s HSLS-om Darija Hrebaka, šefa HSLS-a, u koaliciju – pri čemu se i oni poziva na zaključak središnje europske liberalne internacionale ALDE – zove aktualne koalicijske drugove iz HSLS, ali i druge liberalne stranke, čak i one koje su nastale raskolima unutar Hrvatske narodne stranke.

To pak izgleda kao potez očajnika, ali oni nisu rijetkost u hrvatskoj politici. Čuraj poimence zove Reformiste Radimira Čačića te GLAS Anke Mrak-Taritaš, stranke oformljene na razvalinama HNS-a. Posebna je perverzija poziv GLAS-u – kojeg sačinjavaju bivši HNS-ovci, uključujući dr. Vesnu Pusić – jer su oni otišli zbog pretrčavanje iz redova oporbe pod šator HDZ-a. Tada je HNS dobio resor obrazovanja u Vladi – sjetimo se Blaženke Divjak – dok danas kad imaju samo jednog zastupnika, ali imaju i položaj državnog tajnika za samog Čuraja. Na lokalnim izborima nisu dobili gotovo ništa, kao ni Čačičevi reformisti koji ipak imaju minimalni utjecaj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Uz sadašnjeg partnera, HSLS, i drugove po liberalnom raskolu, Stjepan Čuraj u partnerstvo poziva i Fokus, stranku koja je sama dobila saborskog zastupnika, Darija Zurovca, na prošlim parlamentarnim izborima te četiri gradonočelnika u zagrebačkom prstenu na lokalnim izborima. Treba li Fokusu koji se danas deklarira kao opozicija, suradnja s HDZ-ovim partnerom, procijenit će sami. Očito je samo to da bi HNS da opstane pri državnoj blagajni koalirao gotovo sa svima.

Točnije, HNS ne nudi koalicijske pregovore IDS-a i Centru, najjačima liberalnim strankama i po rejtingu i po vlasti koju obnašaju. IDS se diže u anketnim rejtinzima, vlada u pola Istarske županije te ima tri saborska zastupnika. Centar pak ima dvije zastupnice, ali i gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, što je jedna od najvažnijih dužnosti u državi. Centar će, kažu kuloari, snubiti i SDP-ov šarmer bez pokrića Peđa Grbin, dok bi IDS na izbore za EP mogao i sam ili uz pomoć poznatih osoba i organizacija civilnog društva, kako je za prve euroizbore postupio (i nije uspio) Ivan Jakovčić.

Prijedlog predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja, HDZ-ova državnog tajnika, da podijeli liberale i s onime tko želi izađe na euroizbore prije svega je preuranjen, a potom je i proziran. Pa sve nabrojene stranke zajedno ne mogu preskočiti izborni prag. Iz današnje perspektive čini se da će euromandate podijeliti HDZ, SDP, Most i Možemo!, ako se prije toga ne ode na smetlište historije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum