PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Kako je Zoran Milanović postao kaktus

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Snimili Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Snimili Milivoj Mijošek / Adriana Tošić)


Pratitelji zbivanja na Pantovčaku, od vremena kada su to bili Predsjednički dvori dr. Franje Tuđmana, pa do doba Stjepana Mesića koji nije htio "biti fikus" (iako je to postao i odradio dva mandata), "kuhane noge" Ive Josipovića, "narodne princeze" Kolinde Grabar-Kitarović i buntovnog Zorana Milanovića, oduvijek su gledali i na postignute rezultate izabranih državnih poglavara.

Da se ne vraćamo previše u prošlost, možemo pogledati što je donijela prva polovica mandata Zorana Milanovića, koji očito nije fikus, ali je zato kaktus koji pokušava biti neugodan za sve one koji se s njime na slažu.

Milanoviću se u plus svakako ubraja što po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja o njemu pozitivan dojam ima najveći broj građana - ali njegove poteze odobrava manje od polovice biračkog tijela.

Pozitivnom se može smatrati i činjenica da je u posljednje vrijeme - za razliku od početka mandata - Milanović stalno na terenu, vjerojatno i u kampanji za naredne predsjedničke izbore. To je legitimno, a i lokalnim vatrogasnim društvima, malim gradovima i općinama pučka je svečanost kad ih posjeti predsjednik, a da ne "podigne šator" u svakoj županiji kako je to činila njegova prethodnica "preseljenjem" Ureda predsjednika po županijama.

Ali, buka i bijes koju javnost svakodnevno čuje iz komunikacije predsjednik - premijer - ministri postaje sve nepodnošljivija. Milanović i Plenković nisu u "tvrdoj kohabitaciji" - jer da jesu, onda bi u nečemu i surađivali ili se barem sastali - nego su u uličnoj tučnjavi pred mikrofonima TV ekipa. Tu su, kao sparing-partneri, i ministri Gordan Grlić Radman, Mario Banožić i većina Vlade. Osim ministra Olega Butkovića kojeg je Milanović "pohvalio" te Gordana Jandrokovića s kojim ne ratuje zbog obiteljskih veza. To mu je naredila majka.

Dakle, predsjednik galami, upozorava i optužuje. Primjer izbornog zakona u BiH, gdje su Hrvati očito zakinuta strana, pokazuje da ne može ništa učiniti. Priča o Švedskoj i Finskoj kojima će stopirati ulazak u NATO savez pokazala se kao "prazna puška" - a to nije učinio ni moćni turski sultan Tayik Rejep Erdogan.

Prije višemjesečne sage o hrvatskim biračima u BiH - možda će oni glasati za njega na idućim izborima - imali smo dramu o Klubu Dragana Kovačevića u Zagrebu (gdje je ručao i sam Milanović), o povratku brigadira Barčula koji nije vraćen na posao, čule su se teške riječi o ministru Mariju Banožiću, da se o primjedbama na račun DORH-a i ne govori. Da li je predsjednik uspio nešto promijeniti? Nije, većina građana okrene TV kanal kad vidi Milanovića i njegov obračun s njima, ma koji oni bili.

Promatrači zbivanja na Pantovčaku, doista, imaju posla bilježeći predsjednikove istupe. Ipak, mora mu se priznati kako je tu instituciju od fikusa pretvorio u kaktus. Samo što za uzgoj kaktusa treba više vještine i pažljivog vrtlarenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini