KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA ROBERTA FRANKA

Kako je Richard Gere u Firenzi spasio Filipa Zoričića

Dok je on u Firenzi, gradu umjetnika renesanse i nevjerojatnih muzeja, uživao u druženjima i razgovorima tet a tet s osobama koje kreiraju svjetsku politiku, Dušica Radojčić je prikrivenim pučem pokušala preuzeti vlast u Puli. Iako pred njegovim očima vodi cezarovsku politiku divide et impera, posvađala ga je sa svima te sada želi i formalnu moć, on je oko njene pozicije i međusobne suradnje i dalje neodlučan, gotovo preplašen

Filip Zoričić / Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)

Filip Zoričić / Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)


Udobno zavaljen u smeđu kožnu fotelju u retro stilu, s kubankom između kažiprsta i palca u lijevoj i courvoisierom u desnoj ruci, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, do krajnjih granica nesvjestan onoga što mu se zbiva u gradu kojim upravlja, otpuhivao je krugove dima iz vrhunske, ručno pripremljene cigare čiji su listovi uzgajani na nekoj od kubanskih plantaža, a potom u nekoj od tamošnjih manufaktura vještim pokretima majstora oblikovani u dvadesetak centimetara nevjerojatnog užitka.

Courvoisier, taj konjak bez premca koji preferira već neko vrijeme, slijevao mu se niz grlo dok je u usta ubacivao komadić švicarske tamne čokolade opušteno gledajući u ručno rezbareni drveni strop hotela u kojem je odsjeo s u okviru summita gradonačelnika i biskupa Mediterana. Samozadovoljno je uživao u trenutku. Smoking koji je koristio i u Istanbulu pristajao mu je savršeno. „You are mister perfect“.

Poziv iz Pule

Da, da, svjestan sebe i svoje ispunjenosti, s indignacijom je odbio telefonski poziv iz Pule. Ove se večeri stvarno ne misli zamarati glupostima. Ne želi razbijati glavu Valkanama, nogometnim igralištem i hotelom, Društvom arhitekata i njihovim mišljenjem da na Lungomareu treba obustaviti već dogovorene investicije. Riješit će to kad se vrati. Ili će se nekako riješiti samo. Ovo je naprosto njegova noć.  

Pomislio je kako se, konačno, unatoč svim problemima sa Sanjom i Dušicom, gospođama koje predstavljaju SDP i Možemo!, te uz njegovu listu kontroliraju vladajuću većinu u Gradskom vijeću, nalazi u svom prirodnom okruženju: tu je Papa, Richard Gere, princ Charles. Ostale nije popamtio, nisu mu toliko ni važni. Onaj telefonski poziv poslije se još tri puta ponovio, s dugom, dosadnom zvonjavom. Upućivala ga je osoba od maksimalnog povjerenja, zabrinuta za njegovu gradonačelničku poziciju. Nije se javio i skoro fatalno pogriješio. Dušica Radojčić je, u međuvremenu, krenula u napad.

CIA "cimnula" Gerea

Dok je on u Firenzi, gradu umjetnika renesanse i nevjerojatnih muzeja, uživao u druženjima i razgovorima tet a tet s osobama koje kreiraju svjetsku politiku, ona je prikrivenim pučem pokušala preuzeti vlast u Puli. Iako pred njegovim očima vodi cezarovsku politiku divide et impera, posvađala ga je sa svima te sada želi i formalnu moć, on je oko njene pozicije i međusobne suradnje i dalje neodlučan, gotovo preplašen.

Srećom, prišao mu je old frend Richard Gere. Njemu je CIA javila da se u središnjoj Europi događa opasan prevrat. Doduše u maloj, ali strateški važnoj Puli. Kao da invazija Rusije na Ukrajinu nije dovoljno sranje. Zanimljivo, Central intelligence agency identično tretira rusku invaziju na Ukrajinu i pokušaj Radojčićke da detronizira Zoričića.

„Mister Zoricic“, obratio se Gere brižno dotjeranom prijatelju. „Go home. Doma imate problem. Odite ga riješiti“. Splićanin koji vodi Pulu pogledao ga je s jasnom zahvalom u očima. Sada se uvjerio koliko je put u Firenzu bio opravdan.

„Richard, moj prijatelju… Hvala, idem, samo da još jednu popušim. Ispričaj se Papi. Vidimo se uskoro“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini