PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Kako Hrvatska uzgaja vlastite ekstremiste

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Posljednjih dana mediji su zapanjeni činjenicom da i kod nas postoje pojedinci, pa i skupine sklone terorizmu, političkom ekstremizmu i oružanom napadaju na vlast i vladajuću stranku. Ta je zapanjenost poprilično lažna i neuvjerljiva jer se radi o situaciji koja u Hrvatskoj vlada proteklih nekoliko godina.

Činjenica da je prošle subote na prosvjedu ispred HDZ-a na zagrebačkom Trgu Žrtava fašizma – koji su organizirali Domovinski pokret i Most – uhićen maloljetnik oboružan Molotovljevim koktelima i hladnim oružjem pokazuje da je tog mladića netko tome podučio. Navodno, pripada skupini pritvorenog Marka Frančiškovića, gurua ekstremne desnice i pripadnika obavještajnog podzemlja, koja po policijskim tvrdnjama broji do stotinjak članova.

Premijer Andrej Plenković opravdano je to nazvao terorizmom, iako je šteta što tako nije nazivao i šatoraše koji su prijetili, u vrijeme uspona HDZ-a na vlast, plinskim bocama na zagrebačkoj Savskoj cesti. Doduše, tada je HDZ vodila ekstremnija ekipa koja je omogućila, zajedno s Mostom, fašističke demonstracije u kojima je ponižena i novinarka Mirjana Rakić. Ipak, na kraju je i u središnjici pobijedilo kompromisno rješenje da stranka krene putom desnog centra.

Ali, neimenovani maloljetnik uhićen s Molotovljevim koktelima dokaz je da u hrvatskoj postoji teroristička ćelija organizirana i da napad Danijela Bezuka na zgradu Banskih dvora prije dvije godine nije bio slučajan. Radikalizacija društva, koja bi mogla izazvati i masovnije prosvjede zbog naglog osiromašivanja građana, mogla bi na scenu povući i talog s društvenog dna sklon oružanim obračunima.

Osim toga, vodeći portali zgražaju se ovih dana i nad nečim dosta bezazlenijim. Radi se o rasističkoj i šovinističkoj objavi vlasnika neke pizzerije iz Samobora u kojima se vrijeđaju Srbi, tamnoputi useljenici i drugi, ali drukčiji stranci koji se u Hrvatskoj masovno zapošljavaju. Radi se o klasičnom širenju nacionalne i rasne mržnje i nema sumnje da su na to dužni reagirati policija i Državno odvjetništvo. Ali, skandalozna objava iz Samobora ima i svoju drugu stranu za koju su odgovorni nadležni iz tog grada, koji su vrlo tolerantni prema veličanju ratnih gubitnika te ne čine ništa da s javnih prostora uklone imena nositelja totalitarnih režima, kako se to navodi u rezoluciji Europskog parlamenta. Konkretno, nema razloga čuđenju i ksenofobiji prema Srbima i crncima u gradu gdje još uvijek postoji ulica nazvana po ustaškom logorniku odgovornom za konc-logor Kerestinec. U kojem su stradali ljudi poput Augusta Cesarca ili Božidara Adžije.

Gradonačelnica Samobora iz stranke Fokus ne želi se miješati u ideološka pitanja, dok su za bivšeg gradonačelnika iz "lijevog HSS-a" Krešu Beljaka "ustaše bili domoljubi". I danas se čudimo što neki bezveznjak urbi et orbi objavljuje da neće "zapošljavati četnike iz Niša", a domaćih "ustaša" nema dovoljno da mu peku pizze.

Hrvatska je uzgojila, kao i druge države, svoj rastući terorizam na vlastitom gnojivu povijesti, nejednakosti i nepoštovanja važećih zakona i ustavnih normi. Nakon plinskih boca i ustašovanja, čemu se, Plenkoviću, čudite?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini