PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Kajinova pomirba

Damir Kajin / Dubravko Grakalić

Damir Kajin / Dubravko Grakalić


Informacija da će na recentnom zasjedanju Glavne skupštine UN-a uz predsjednika Republike Zorana Milanovića sudjelovati – i to na njegov poziv i u sklopu djelovanja hrvatske diplomacije – i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iznenadila je javnost.

Jer, nije prošlo toliko vremena da se ne bi sjećali žestoke izborne kampanje i svega što je tada izrečeno, pa je dobro prisjetiti se da je politika umijeće mogućeg i spajanje nespojevog. A posve je moguće da Kolinda Grabar-Kitarović predsjeda panelom UN o Afganistanu – koji je Milanoviću mrska tema – posebice ukoliko se doista nadmeće u utrci za glavnu tajnicu NATO saveza.

Manje je iznenađenje da su predsjednik i njegova prethodnica izbrusili taj zajednički posao u Buzetu, na danu grada gdje je gradonačelnik Damir Kajin okupio ne samo njih dvoje, nego i Stipu Mesića te slovenskog eks-predsjednika Milana Kučana. Kajinova pomirba nekadašnjeg predsjednika SDP-a i premijera iz te stranke i HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović – bez obzira je li on znao zašto se njih dvoje tamo doista susreću – dobar je primjer istarskog suživota u praksi. Drugim riječima, primjer je politike koja ne gleda u kojoj si stranci, nego što možeš načiniti za birače koji su te izabrali. Milanović i Grabar-Kitarović očito mogu činiti diplomatski tim, a drugi buzetski gosti – naprimjer HDZ-ov sabornik Anton Kliman i IDS-ov župan Boris Miletić – mogu zajedno više načiniti za svoje birače nego da se sukobljavaju i svađaju na svakom mogućem mjestu gdje njihove stranke imaju svoje vijećnike.

Istarski saborski zastupnici – troje iz redova vladajuće većine i četvero iz redova aktualne opozicije – lako će naći projekte kojima mogu zajedno nastupiti prema Banskim dvorima i provesti diplomaciju na nacionalnoj razini. Možda je to projekt željezničkog tunela kroz Učku – kojeg pojedini ekonomisti ocjenjuju jednako važnim kao Pelješki most – ili proširenje Kaštijuna sredstvima iz fondova EU-a? Zajedništvo bi se oko velikih projekata svakako moglo isplatiti.

Damir Kajinu svakako treba, doduše sa zakašnjenjem, čestitati što je oko stola okupio političare koje nije lako okupiti. Napokon, sam je buzetski gradonačelnik u svojim izjavama po preuzimanju dužnosti isticao kako treba surađivati sa svima na dobrobit zajednice. Umjesto ratobornog oporbenog Kajina, dobili smo zrelog političara koji je svjestan okolnosti u kojima djeluje te u kojima će morati surađivati s ljudima iz svoje nekadašnje stranke, IDS-a, gdje pak ističu kako je on bio njihov lider.

Slične ideje pomirbe čule su se i od novog šefa IDS-a Dalibora Pausa, koji je najavio suradnju svoje stranke s gradonačelnicima i vijećnicima koji, u istarskim gradovima i općinama, dolaze iz političke konkurencije.

Od Buzeta do New Yorka – politička pomirba daje nadu u domaću politiku. Možda ne preveliku, ali ako zajedno mogu raditi Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, onda je convivenza novi moto koji hrvatska politika treba prihvatiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of