Piše Vanesa BEGIĆ

Jezična medicinska zavrzlama


Dok se svi fakulteti teško pune, brucoša je sve manje, kako zbog demografske slike općenito, tako i zbog niza uzročno-posljedičnih veza, jedan toliko najavljivani studij nikako da krene, stalno neke prepreke i kontroverzije.

Riječ je, naravno, o pulskom Medicinskom fakultetu, koji je i prije nego što je počeo s radom bio predmetom niza rasprava, ocrnjivanja, afera - s jedne strane smatralo se da je to najbolje što se može dogoditi u Puli što se visokog obrazovanja tiče, a s druge strane da nije pravo vrijeme za to, posebice ako se prisjetimo afere s višom školom za medicinske sestre od prije nekoliko godina.

I taman kada je fakultet trebao krenuti, dopusnica nije dobivena te su krenule i donekle službene glasine da bi taj fakultet mogao imati nastavu na talijanskom i na engleskom jeziku, što je opet pokrenulo još više rasprava.

Svaka čast svim fakultetima, profesorima, zanatima, ali medicina je ipak nešto posebno, obrazuje kadrove za možda i najodgovorniji posao koji postoji na svijetu. Nešto što bi se trebalo odnositi i dirati sve stanovnike Pule i Istre. Jer, ako se kadrovi obrazuju ovdje, velika je vjerojatnost da će većina njih ovdje i raditi, a gotovo će svakome prije ili kasnije trebati iz jednog ili drugog razloga doktor. Možda nekada neće biti mogućnosti odlaska u drugo mjesto, drugu bolnicu, a ukoliko taj fakultet bude tu djelovao duži niz godina, što se na koncu i od jednog fakulteta i očekuje, ne treba biti Einstein da bi se zaključilo da će u tom slučaju pulski studenti biti liječnici pulske i istarske budućnosti.

Fakultet na stranim jezicima koji obrazuje doktore? Hm, multikulturalnost, višejezičnost i kulture u doticaju zamijenila je nevjerica. Još teže za izvesti, latinskim dijagnozama i univerzalnom engleskom unatoč. OK, Pula je dvojezičan grad, ali što sa studentima iz drugih krajeva Hrvatske koji nikada nisu učili talijanski, pa na koncu i s potencijalnim studentima iz Pule i Istre koji nisu učili talijanski ni engleski, nego primjerice njemački. Talijanski već godinama nije tu obvezan jezik, kao nekada, a ipak, za upisati tako poseban studij, zahtjevan treba imati i više nego visoku razinu poznavanja jezika. A jezik struke je itekako zahtjevan, pa i dobri govornici nekoga jezika nerijetko se ne znaju pravilno služiti jezikom struke. Istina, bio bi to prvi fakultet u nas i šire takve vrste, pružio nešto što ostali ne pružaju. Zašto ne biti bolji, ponuditi nešto više, dublje, raznovrsnije, no s druge strane, ako završe medicinu na talijanskom ili engleskom jeziku, još prije i lakše će krenuti put tih govornih područja. Kao rođeno za "obećane" zemlje.

S druge strane, mnogi se pitaju gdje pronaći dovoljan broj predavača koji se služe izvrsno talijanskim i engleskim kao jezikom struke? No, sve je moguće i možda se izrodi i sjajan fakultet i sjajan projekt, ne treba unaprijed negativne kritike. Budemo vidjeli, rekoše slijepci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini