PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Jesmo li zbog rata zaboravili na covid?

ilustracija

ilustracija


Rat u Ukrajini izbacio je s naslovnih stranica novina, udarnih pozicija portala i prvih minuta televizijskih informativnih emisija vijesti o pandemiji korone – iako je zaraza za nas, barem trenutačno, pogibeljnija od ruske invazije. Čak ni objava nacionalnog Stožera civilne zaštite da se mjere zaštite produžuju zbog "blagog porasta" broja zaraženih ne smatra nečim od veće važnosti, bez obzira na činjenicu što broj novozaraženih prelazi tisuću dnevno i što od korone ili s koronom umire petnaestak naših sugrađana dnevno.

Vjeruje li dio možebitnih žrtava virusa covid-19 – onih četrdeset posto koji se nisu cijepili, naprimjer – da će dolazeće proljeće otjerati koronu, moguće je, kao što je i moguće da djelu javnosti još uvijek nije jasno kako o turizmu, gospodarstvu i BDP-u još uvijek više odlučuje epidemija nego rat na istočnim granicama Europe. Prema riječima turističkih stručnjaka, jasno je da će rat otjerati turiste s dalekih putovanja; ne potpiše li se primirje uskoro Jadran neće vidjeti goste iz Amerike ili Azije. Odgoda bukinga iz zemalja Europe koje nisu dovoljno blizu da bi se doputovalo automobilom, također ne djeluje obećavajuće. Ali, da rat sutra strane – turisti će gledati koliko je koja destinacija i zaražena i cijepljena – i to je glavni gospodarski razlog zbog kojeg ne smijemo zanemariti smrtonosni virus.

Drugi razlog je zdravlje nacije koje je iznad svih ostalih interesa. S time u vezi, zanimljiva je vijest da se Hrvatska nalazi pred potencijalnom zarazom žutice, hepatitisa A, koji se još naziva bolešću "prljavih ruku". Budući da nas nakon dvije godine korone svaki dan obavještavaju da peremo ruke toplom vodom i sapunom te ih potom dezinficiramo, ne otkrivamo toplu vodu ako ustvrdimo da se velik broj građana ne pridržava niti te osnovne mjere.

Hrvatska, napokon, rat u Ukrajini može samo gledati, usput se nadajući da je više neće pogoditi kakav zalutali projektil dalekog dometa koji dolazi iz ratne zone.

No, borba protiv pandemije, za koju je nemoguće proglasiti kada će biti završena, mnogo je važnije i u njoj ne smije biti popuštanja. Ne samo zbog turizma koji puni državnu blagajnu, nego i zbog škola i svakodnevnih poslova u raznovrsnim tvrtkama. Najezda omikrona pokazala je što znači nedostatak radnika koji se razbole, dok je 16 tisuća mrtvih više žrtava nego što smo ih imali u ratu za slobodu. Hrvatska je sada, kao i ostatak svijeta, u ratu s koronom. Ukrajina je u ratu s Rusijom. Zbog ovog drugog, ne smijemo zaboraviti ovo prvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum