PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Jelena Markić i Željka Veljača

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Smrt djevojčice stare svega dvije i pol godine iz Nove Gradiške – koju je, izgleda, smrtno ugrozila majka nakon niza propusta lokalnog centra za socijalnu skrb – iznova je izvela na javnu scenu dvije primadone licemjernog prenemeganja, suzenja i plakanja na svačiji račun. Dakako, riječ je o sveprisutnoj Jeleni Veljači, kolumnistici i scenaristici, glumici i aktivistici – te o političarki i aktivistici Željki Markić, jednoj od ikona hrvatske desnice i vjerničke pastve sklone bavljenju dnevnim politikanstvom.

Veljača i Markić dva su lica hrvatske društvene hipokrizije. Prvu, Jelenu Veljaču koja spada u predvodnice lokalnog aktivizma #metoo pokreta koji se u nas naziva #spasime uvijek kad se dogodi neka tragedija poput ove u Novoj Gradiški prima u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković jer nema koga drugoga na primi. Udrugu B.A.B.E. ne može jer su mu previše lijeve iako ih se odrekao i državni poglavar Zoran Milanović, a ne može ni nekoga manje reprezentativnog od raskošno odjevene Veljače koja ga uvijek može nahvaliti za brigu o ranjivima u svojim kolumnama i javnim nastupima. Naročito prije izbora.

Željka Markić udara s druge strane, ona je više desničarka nego što je Veljača ljevičarka ili pripadnica zabrinutog građanskog centra. Markić je na svom portalu prva problematizirala činjenicu kako je ubijena djevojčica Romkinja – što je brojanje „krvnih zrnaca“ koje posve odvratno. Baš kao što su beogradski mediji nakon potresa brojali koliko je na Baniji mrtvih Srba, a koliko Hrvata – tako sada Željka Markić konstatira kako je, eto, potrebno reći kako se radi o maloj Romkinji.

Znači li to da nema odgovornih u centru za socijalnu skrb, da je zakon dobro napisan ili da za Rome vrijede druga pravila? Zašto to rasno prebrojavanje ne smeta uglednoj građanskoj aktivistici Veljači? Zašto premijer ne primi predstavnike romske zajednice koja je, kako se pokazalo u tv prilozima, shrvana tragedijom u njezinim redovima?

Nije daleko od istine – čak joj je posve blizu – da su Jelena Markić i Željka Veljača – ovdje samo da nazoče u medijima i da izraze svoju tugaljivost, ali i zajedljivost. Veljača će RTL-ovom Zoranu Šprajcu ne reći ništa, ali bila je u prime time emisiji. Markić će desničariti po portalima i tako sakupljati simpatizere za neki budući referendum, izbore, žicanje javnog novca ili nešto slično. Obje neće učiniti ništa korisno jer nisu ni do sada. Koga je spasio #spasime, osim PR-a Jelene Veljače? Pa pri nedavnom skandalu na zagrebačkom sveučilištu u pogledu seksualnog uznemiravanja studentica, šutjelo se naglas.

A Markić, hoće li ona otići biskupima od kojih kupuje zemlju uz more i tražiti donaciju za dječju sigurnu kuću gdje bi se našli i mali Romi? Svašta, aktivistice su bile aktivne svojih pet minuta i sada mir i dobro do sljedeće tragedije na tuđi račun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum