PIŠE MARCELLO ROSANDA

Jedan narod, jedna zajednica i jedan vođa?

Pulski Circolo/Marcello Rosanda

Pulski Circolo/Marcello Rosanda


Pulska zajednica Talijana postala je, već očigledno i eksplicitno, jedan od krakova hobotnice vladajuće stranke, reći će upućeni u političku situaciju pulskog Circola koji, uostalom, već dugo o tome šapuću, ali i obični pratitelji društvenih mreža Circola. Tamo su sve jače glasine da "la Dieta" kontrolira sve procese, a duhovi su se na koncu uzburkali kada je posredno predložila "svog" zamjenika župana, dugogodišnjeg IDS-ovog "iskusnjaka" i, uz brata Furia, vječnog predstavnika "naših" Talijana - Fabrizia Radina pritom obeshrabrujući i aktivno sputavajući drugog kandidata.

Trn u oku im je, izgleda, Bruno Cergnul koji je iskoristio nedavne izmjene zakona te se sam kandidirao, skupivši potrebnih 150 potpisa pulskih Talijana. Vidljivo je to i po društvenim mrežama pulskog Circola gdje se vodi pravi mali "rat", a sve zbog toga što, kako kažu mnogi komentatori, u ovoj izbornoj utrci vodstvo Zajednice Talijana predvođeno predsjednicom Tamarom Brussich na društvenim mrežama otvoreno stoji na Radinovoj strani provodeći za njega intenzivnu kampanju, monopolizirajući društvene mreže Circola, a pritom obeshrabrujući druge Talijane koji bi se potencijalno mogli uključiti u sljedeći izborni ciklus. Štoviše, Cergnul je i pristojno pozvan da "više ne piše po facebook stranici Circola".

Čitatelje valja podsjetiti da će ovog puta istarski Talijani, ovisno o zastupljenosti u pojedinim gradovima i općinama, imati mogućnost posebno izabrati svog zamjenika (grado)načelnika. Naime, do nedavno je kandidat za (grado)načelnika imao dva zamjenika od kojih je jedan bio pripadnik talijanske manjine, koji je tako na mjesto zamjenika dolazio "u paketu" s pobjednikom, odnosno po političkoj liniji, iako je fasada uvijek, kao uostalom i sada, bila obojana bojom "nezavisnosti".

Međutim, sada se taj izbor provodi posebno. Predstavnici nacionalnih manjina u izvršnoj vlasti biraju se u okviru nacionalnih manjina, odnosno njihovih organizacija, dakle s posebne izborne liste. No, novost je i da manjinci mogu svoju kandidaturu, kao u slučaju već spomenutog Cergnula, istaknuti i samostalno.

Takvo pravo nije iskoristio samo Cergnul. Na svibanjskim lokalnim izborima za zamjenika istarskog župana iz redova talijanske nacionalne manjine samostalno se kandidirao i dugogodišnji novinar i urednik Valmer Cusma. On će se za tu poziciju boriti s Jessicom Acquavita, za koju će upućeni reći da ju podržava vladajuća stranke. Štoviše, prema neslužbenim izvorima poznato je da su se potpisi za njenu kandidaturu prikupljali na štandovima bujskog IDS-a.

Cusma i Cergnul su, sudeći po popriličnim sličnostima u stavovima, politički istomišljenici, a sudeći po žustrim kritikama vlasti, nezavisni. Naime, obojica zamjeraju vladajućoj garnituri i predstavnicima Talijana nepotpuno i selektivno provođenje statutarnih, zakonskih i međunarodnih sporazuma o zaštiti prava Talijana u Istri. U tome su, istinabog, ponekad nerealni i ekstremni, no legitimni su kandidati i valja ih respektirati i uvažiti.

Kako bilo, izgleda da na ovim manjinskim izborima samostalni kandidati nemaju status al pari s ostalima, te da pulska Zajednica Talijana otvoreno agitira za "svoje" kandidate, što je etički vrlo problematično. Ona mora biti neovisna, demokratska i pluralistička organizacija, te se kao takva odnositi prema svim kandidatima. Trebala bi podržati sve Talijane koji streme prema zaštiti statusa i prava te manjine u svojim zajednicama. U pitanju je pluralizam. U pitanju su demokracija i njen sukus, bez obzira na eventualne odluke eventualnih skupština. Članovi svake takve organizacije ne bi smjeli biti taoci njenog vodstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater