PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Jakovčić – istarski zoon politikon

Ivan Jakovčić / Dubravko Grakalić

Ivan Jakovčić / Dubravko Grakalić


Kandidatura Ivana Nina Jakovčića za vijećnika IDS-a u skupštini Istarske županije možda je iznenađenje za one koji nisu pratili njegovu političku karijeru u prethodnim decenijama, no svima je ostalima jasno kako se ne radi o ličnosti koja će do kraja života saditi luk, brati gljive i uzgajati ruže u selu Sveti Juraj.

Ivan Jakovčić je zoon politikon, politička životinja ili političko biće kako je pisao još Aristotel, koja svoju društvenu svrhovitost

vidi u javnom angažmanu. Od dana kada je „predsjedavao“ društvenim djelatnostima u Klubu studenata Istre „Mate Balota“ u Zagrebu i uređivao omladinske novine, pa do preuzimanje IDS-a kojeg je uspješno vodio više od četvrtine stoljeća, Jakovčić je pokazao da je prije svega političko biće i da to ne može prestati biti.

Kandidatura za županijsku skupštinu, naravno, nije povratak u visoku politiku, u odrađenu karijeru u kojoj je bio istarski župan, ministar u Vladi Ivice Račana, saborski zastupnik i europarlamentarac, nego je pažljivo pozicioniranje u političkom životu županije da bi mogao – i to tamo gdje treba – izreći svoje mišljenje o nekoj temi. Jakovčić nije na svibanjskim lokalnim izborima IDS-ov „zec“ da „potegne“ listu – da je to, bio bi prvi na listi. Nije ni počasni kandidat koji je tu „reda radi“, kako ga se ne bi zaboravilo. U tom slučaju bi, kao počasni predsjednik IDS-a, bio posljednji, 41. na izbornoj listi.

Kandidaturom i smještajem na desetom mjestu liste Ivan Jakovčić pokazuje da će ostati aktivan u politici na umjeren način, ali da nije pripadnik generacije političara koji spadaju u novinske rubrike „kucamo na vrata zaboravljenih asova“. Ili, rekli bi na sportskim stranicama novina, da nije „objesio kopačke o klin“.

Ivan Jakovčić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih političara – konkurencija su mu jedino nezavisni manjinac dr. Furio Radin i HDZ-ov patrijarh Vladimir Šeks – te po mišljenju brojnih analitičara, jedan od najvještijih igrača na šahovnici nacionalne politike. Kandidatura za županijsku skupštinu – s obzirom na cjelokupnu dosadašnju karijeru – malen je korak za Jakovčića, ali veliki dokaz da je najuspješniji istarski zoon politikon još živahan i vrijedan društvenog angažmana.

Naravno, Jakovčićeva kandidatura izaziva raznorodne komentare – od pitanja „što mu je to trebalo“ do konstatacija kako mu „nikada nije dosta.“ Istina je - ako je u politici uopće ima negdje u sredini – Jakovčiću treba politička igra jer mu je nikada nije dosta. Zato je i bio i župan i ministar i zastupnik i vijećnik – i opet ide u utrku koja mu može donijeti mnogo novih kritika i malo pohvala. Da je drukčije, ne bi se radilo o Ivanu Jakovčiću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini