PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Izvanredni izbori su odlična ideja!

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Afektivne izjave bivšeg šefa oporbe i recentnog poglavara SDP-a Peđe Grbina te saborske zastupnice Dalije Orešković izrečene u povodu presude HDZ-u u slučaju Fimi medija – da je potrebno žurno raspisati izbore za Hrvatski sabor – premijer Andrej Plenković i vladajuća većina trebali bi hitno prihvatiti. Grbinov izazov izrečen svega tri dana nakon što je dopustio da mu se stranka raspoluti te da postane tek treća po broju saborskih zastupnika pokazuju, naime, rijetko viđen politički talent za političko samoubojstvo.

Zahtijevanje izbora u trenucima gubitka većine na izborima izabranih saborskih zastupnika odlika je političara koji ne vidi što ga čeka sutra. A sutrašnjica SDP-a posve je nejasna, posebice ako Klub socijaldemokrata postane nova stranka ili ugledniji članovi odu na nezavisne liste ili u druge stranke.

No, nije SDP jedina stranka i vječni konkurent zbog kojeg bi Plenković trebao prihvatiti izazov i raspisati izbore. Na saborskim izborima testirao bi i ima li HDZ doista izborni potencijal od 30 posto podrške birača i tko mu je uopće potreban za parlamentarnu većinu. Pokazalo bi i je li s lijeve strane Možemo! – nakrcan problemima i strankama u Zagrebu – doista najvažnija zeleno-lijeva opcija – ili su ih prve nevolje srušile u očima birača.

Na desnici bi bilo još zanimljivije. Izgleda da je Most jedini siguran za nekoliko mandata jer imaju rejting oko sedam posto podrške birača. Domovinski pokret Ivana Penave ispod je izbornog praga, iako bi osnivači stranke iz krugova poduzetnika možda platili kampanju koja donosi pokojeg zastupnika. Hrvatski suverenisti su, bez obzira što im je jedna od šefica postala Vesna Vučemilović, sestra Miroslava Škore, trenutačno na dva posto podrške.

Stranke centra su još slabije plasirane. HSS Kreše Beljaka, Centar Dalije Orešković i Marijane Puljak, HSU I HSLS ako ih HDZ ne uvrsti na svoju listu, GLAS, HNS i Reformisti Ratka Čačića nemaju šanse za mandat. Lijeva Radnička fronta Katarine Peović također na lokalnim izborima nije dobila ništa, a ni neće s rejtingom od jedan posto.

Istra bi bila posebno zanimljiva priča. IDS po istraživanjima nacionalnih rejting agencija dobiva mandat ili dva, istarski SDP može prognoze gledati u kristalnoj kugli, dok Možemo! ima snažnu kandidatkinju u pazinskoj gradonačelnici Suzani Jašić. Filip Zoričić teško će proći bez stranačke infrastrukture, ali ima opravdanu ambiciju, no u postojećim okolnostima šanse ima i Damir Kajin. Povlačenje Silvana Hrelje i Furija Radina iz Hrvatskog sabora poslije tekućeg mandata otvara šanse novim licima.

Izvanredni parlamentarni izbori koje zazivaju upravo oni koji bi na njima najveću gubitnici raščistili bi političku scenu. Plenković treba omogućiti političku eutanaziju onima koji to žele.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of