PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Izborno bratstvo HDZ-a i HSS-a

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Pomiču li se kulise u hrvatskoj političkoj areni? Sudeći po igri na nacionalnoj sceni i ponašanju zastupnika u Hrvatskom saboru, jasno je tko je gdje u politici i koje je boje fotelja na kojoj sjedi. Ali, kad se pogleda što se zbiva iza kulisa te kako se stranke ponašaju na recentnim lokalnim izborima, vidljivi su sitni pomaci koji bi mogli dovesti do većeg preokreta u suradnji malih i velikih aktera hrvatske politike. I dobro obaviješteni politički kuloari ne taje kako dio političara iz malih, skoro pa nevidljivih stranaka, pokušava preživjeti i do narednih parlamentarnih izbora osigurati nastavak vlastite karijere.

Stoga su vrlo zanimljivi slučajevi posljednjih lokalnih izbora u Novskoj i u Splitu gdje su zajedno nastupili HDZ i HSS, "zakleti neprijatelji", ali i članovi Europske pučke stranke kao međunarodne internacionale koja okuplja demokršćanske partije. Dok je u Novskoj HDZ bez problema pobijedio, u Splitu ćemo gledati drugi krug izbora za gradonačelnika, no to je manje važno kad se pogleda da i tamo, bez obzira na sve, koaliraju HDZ i HSS davajući podršku neovisnom Zoranom Đogašu.

Jasno je kako je HSS tu samo figura i da uopće nije bitno što nema, kao na redovitim lokalnim izborima 2021. godine, svog kandidata. Na njima je zabavljač Siniša Vuco, HSS-ovac kojeg je snažno podržao predsjednik te stranke Krešo Beljak, i koji je osvojio 365 glasova (0,55 posto) i bio posljednji od svih 11 kandidata.

Očito je kako se ne radi o "sinergiji" biračkog tijela - veći broj glasova donijela bi Hrvatska građanska stranka Željka Keruma - nego o tihoj najavi budućeg razumijevanja, a vjerojatno i povratka HSS-a u koaliciju, partnertsvo ili "projektnu suradnju" s HDZ-om.

Istodobno s lokalnim koaliranjem Beljakova HSS-a s HDZ-om zamrle su priče o ujedinjenju svih 18 HSS-ovskih stranaka - koliko ih ima u registru političkih partija - a i kritike na račun Vlade iz redova dvojice saborskih zastupnika seljaka koje je u Hrvatski sabor uveo SDP.

U SDP-u pak naglašavaju kako više nisu za preširoke koalicije gdje daju mjesta malim strankama koje imaju nizak rejting te da bi, eventualno, mogli koalirati s Možemo.

Kad se to sve zbroji, postojećem vodstvu HSS-a preostaje da pokaže sklonost HDZ-u - prije nekoliko mjeseci javno ih je prizvao suradnji i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković - te tako nastave s karijerama u politici. Ili da se vrate svojim starim zanimanjima iz kojih su došli u politiku.

Napokon, Krešo Beljak je jednom prilikom, na svečanosti kod Milorada Pupovca, pozvao na bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda. Pupovčev SDSS odavno je u tome, možda dolazi vrijeme da se priključe i seljaci u bratstvo i jedinstvo s HDZ-om.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of