PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Izborna štafeta je krenula!


Utrka za fotelju na zagrebačkom Markovu trgu je krenula. Iako službena izborna kampanja u kojoj će biti poznate sve stranačke i kandidacijske liste te svi kandidati započinje tek 17. lipnja, javnost je već upoznata tko su glavni takmaci za novi deseti saziv Hrvatskog sabora. Izvjesne nedoumice, doduše, postoje među biračima IDS-a u osmoj izbornoj jedinici jer ta stranka još nije objavila hoće li – ili ipak neće – pristupiti SDP-ovoj Restart koaliciji. Drugi nositelji izbornih štafeta i važniji trkači na izbornom maratonu uglavnom su poznati u većini izbornih jedinica.

Listu HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici vodit će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture i nema sumnje kako će on isticati zasluge Vlade u izgradnji Istarskog ipsilona te najavljivati početak bušenja druge cijevi cestovnog tunela Učka. Također nema sumnje da će Butković nastupati u svom otvorenom stilu te kako će ga na listi slijediti ministar turizma Gari Cappelli. Tko će iz istarskog HDZ-a na listu još se ne zna, ali ne bi bilo iznenađenje da se njoj naše dosadašnji zastupnik Anton Kliman.

Ni za listu Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici ne znaju se detalji – Riječanina Erika Fabijanića mogao bi slijediti IDS-ov kandidat, bude li u koaliciji, a kandidaturu priželjkuju mnogi – od Peđe Grbina i Željka Jovanovića do Vojka Obersnela i Sanje Radolović koja je bila kandidat i na europskim izborima. Zajamčeno je i mjesto Silvanu Hrelji, šefu Hrvatske stranke umirovljenika. Restart koalicija bi lako napunila i dvostruki broj od 14 kandidacijskih mjesta na listama koliko je „gladnih ustiju” za nahraniti.

Jasno je, doduše, kako će posebnu notu u nošenju izborne štafete imati kandidati malih stranaka i koalicija koji moraju biti jako glasni da ih publika podrži pljeskom. Nema sumnje da će se u verbalnoj gimnastici isticati uskrsnuli Damir Kajin na čelu liste Demokrata i Hrvatskih laburista. Blagoglagoljiv je i vjeroučitelj Marin Miletić, Mostov štafetni prvotimac u osmoj izbornoj jedinici koji će se za glasove morati „potući” s kandidatima Domovinskog pokreta – profesoricom Carlom Konta te komičarom Željkom Pervanom.

Crveno-zelena koalicija radničke ljevice u istarskoj izbornoj jedinici na prvo mjesto stavlja Katarinu Peović, žestoku predsjednicu Radničke fronte koju je javnost upoznala na nedavnim predsjedničkim izborima. Stranka s imenom i prezimenom ima na listi Željka Plavčića, načelnika Žminja, ali ne zna se hoće li on nositi stranačku štafetu na izborima.

Izborna štafeta već je krenula. Na cilj stiže 5. srpnja, iako je jasno da će se dio natjecatelja vremenom zamoriti, izgubiti ili slomiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum