KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA

Istru treba odvojiti od Hrvatske

| Autor: Robert FRANK

Ono što nisu uspjeli aneksisti, separatisti, talijanaši, autonomaši, regionalisti i još kojekakvi politički čudaci s ambicijama i pretenzijama na istarski teritorij, uspjela je korona. Koliko god to nevjerojatno izgleda, stvarno nije isključeno da zbog bolesti pred kojom se trese cijeli svijet kroz koji dan dođe do odvajanja Istre od matice Hrvatske. Dakako, ciljanog, planskog, privremenog, jednokratnog, ali svakako odvajanja od ostatka države čiji je Istra sastavni dio.

Možda na prvu ovo izgleda bedasto, no nije ni nerealno ni neostvarivo. Radi se, dakle, o tome da u Hrvatskoj opet eskalira broj zaraženih koronavirusom. Zadnjih dana stanje izgleda zabrinjavajuće i pomalo alarmantno. Trendovi su nepovoljni. Po broju zaraženih prednjače, očekivano, Zagreb i Split. Koncentracija turista na malom prostoru je velika. Pojedinci i grupe ponašaju se neprikladno. U okviru društvenog života i zabave koju upražnjavaju ignoriraju nužne mjere zaštite. Umjesto eliminacije potencijalnih žarišta zaraze, njihov se broj još i povećava. Zbog toga, kao i posljedično povećanog broja oboljelih, Hrvatska odjednom, nakon što je tome uspješno odolijevala, postaje kontaminirana covid zona. Države iz kojih nam dolazi najveći broj turista sada razmišljaju i na samo su korak od donošenja restriktivnih mjera. Njihovo uvođenje automatski znači kraj sezone za koju se najprije, po realnom scenariju, mislilo da je neće biti. No ipak se, nakon što nas je pomazila sreća, itekako dogodila. I to s rezultatima, generalno, puno boljim od najambicioznijih očekivanja. Sada turističkoj sezoni, umjesto efektnog i efikasnog finiširanja, prijeti kolaps.

No istodobno dok u Splitu i okolici situacija s korona virusom ključa kao u pregrijanom ekspres loncu, situacija u Istri, barem zasad, puno je povoljnija. Ovdje se pojedinačna kapanja zaraženih ne mogu toliko povezati s neodgovornim ponašanjem i više su posljedica slučajnosti. Jednostavno, prevencija je uspješnija, Stožer ozbiljniji, ljudi odgovorniji, a turistički sustav i svi koji ga čine, u rasponu od najvećih hotelijera do kafića, discipliniraniji i pripremljeniji. Žalosno je da se, zbog neodgovornosti i nepridržavanja mjera u jednom dijelu Hrvatske, urušava pomno građena i na staklenim temeljima postavljena turistička sezona koja je stvarno mogla i mogla bi završiti neplaniranim uspjehom umjesto očekivanim fijaskom. E sad, dio Hrvatske grupiran oko Istre, Kvarnera i Primorja u puno je povoljnijoj situaciji. Ovdje bi se sezona, uz brzu reakciju lokalnih turističkih zajednica, politike i ključnih turističkih subjekata, mogla spasiti, čak i produžiti kroz rujan, ukoliko se Istra izbori za to da (p)ostane i bude prepoznata kao covid free zona. Poluotok, naime, od danas ujutro, samo da rezultati testiranja ne pokažu suprotno, treba hitno promovirati kao top destinaciju, sigurnu oazu, regiju s odgovornim ponašanjem na svim razinama, u kojoj nema masovnih, potencijalno opasnih okupljanja i svi se pridržavaju reda i pravila.

Takav oblik kratkotrajnog udaljavanja Istre od Hrvatske je prihvatljiv. Nije to ono što su nekada neki željeli, ali, 'ajde, eto i njima malo satisfakcije oko istarske samostalnosti. No vremena da se Istra izbori za nekakav eksteritorijalni status - nešto kao privremenu odvojenost koja će joj omogućiti da sezonu koja mora prehraniti državu do sljedeće sezone privede kraju - i manje je nego što se misli. Možda dan, dva. No i to može biti dovoljno da se u komunikaciji sa Slovenijom, Njemačkom i Austrijom postigne dogovor oko specijalnog i specifičnog položaja Istre u okviru zadnjeg dijela turističke sezone i korona virusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of