PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Istrijanizacija Hrvatske nije moguća


Trend iznimnih pohvala istarskoj regiji i njezinom političkom vodstvu okupljenom oko IDS-a, koja je svakako po izbornim rezultatima najuspješnija politička stranka u Hrvatskoj, nastavila je ovih dana uvažena zastupnica GLAS-a dr. Vesna Pusić, nekadašnja potpredsjednica Hrvatskog sabora, ministrica vanjskih poslova i šefica HNS-a u doba dok je ta stranka bila politička konkurencija HDZ-u i desnim politikama.

Doktorica Pusić svakako zna o čemu govori – ne samo zato što je veteranka hrvatskog parlamentarizma i zbog činjenica kako ljeta provodi u Istri – nego i zbog argumenata koje je iznijela u prilog "istarskoj stvari", odnosno činjenicama o "tvrdoj" politici koju politički verbalisti uglavnom ne spominju.

Vesna Pusić se nije u svojim ocjenama Istre i vladajuće politike zadržala samo na antifašizmu i convivenzi kao okosnicima političkih vrijednosti u regiji, nego je ušla u konkretnije prosudbe da Istru od ostatka Hrvatske različitom čini stvaranje prilika od kojih se živi.

Dakle, obrazovanje mladih za rad u turizmu i poljoprivredi, omogućavanje najma poljoprivrednog zemljišta te pomoć i promicanje male prerađivačke industrije – vinarstva i maslinarstva, na primjer.

Konačno je netko izvan Istre – ali tko poznaje prilike i u županiji i u čitavoj Hrvatskoj – objasnio kako nije jedina i najvažnija razlika između jedne od najuspješnijih hrvatskih regija i ostatka države u shvaćanju rada, biznisa, poslovanja i organizaciji javne uprave – a ne samo u glancanju Titovih bisti, napisima na talijanskom jeziku i neprekidnom nizu sukoba sa "Zagrebom" i Banskim dvorima bez obzira tko sjedio u njima.

Jasno je kako su svjetonazorne razlike velike i da u Istri nema prostora za prodor ustaštva i krajnje desnice te kako Istrijani ne zaboravljaju svoju povijest, i što im je fašizam i desni ekstremizam donio u posljednjih stotinu godina. Ipak, ne živi se od povijesti, suživota i antifašizma, nego od biznisa, a vladajući IDS je, ne kaže to samo dr. Vesna Pusić, omogućio gospodarske pomake koje vladajućim strankama u drugim županijama nisu uopće pale na pamet.

Pri tome je, naravno, zanimljivo uočiti uobičajenu činjenicu kako nitko nije "prorok u svom selu". IDS najviše kritika dobiva u Istri – zbog raznih (ne)opravdanih pogrešaka i krivih odluka, ali zasluge mu se u županiji nagrađuju na izborima. U Hrvatskoj je IDS-ova slika crno-bijela – nekima je to preslika HDZ-a sa crvenom zvijezdom na čelu, a drugima oličenje uspjeha koje zasnivaju na ideologiji koju ta stranka zastupa. Slika koju je ocrtala dr. Pusić važna je zato jer je - u boji – i kaže da, IDS griješi, ali daje i priliku da se razvije potencijal koji leži u svim dijelovima županije u kojoj je dobio izbore i vlast.

Doduše, u tim ocjenama može se pronaći i fakat zbog čega se Hrvatska ne može istrijanizirati – kako to vole naglasiti lideri IDS-a. Regionalne i lokalne vlasti u velikom djelu Hrvatske – Istri su možda slične Međimurska i Varaždinska županija – ne haju za biznis i poticanje gospodarstva. Ideologiju prepuštaju stranačkim središnjicama u Zagrebu, za biznis se oslanjaju na privatnu inicijativu, dok im izborne liste kroje prema stranačkoj poslušnosti. Hrvatska se ne može istrijanizirati, ali dobro je da se Istra ne može ni "pohrvatiti" u smislu negativne političke prakse. Previše je vremena prošlo da bi to uspjelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini