PIŠE MILAN PAVLOVIĆ

Istrane politika ne zanima, niti politiku zanima Istra


Kad bi sudili na temelju zastupljenosti na kandidacijskim listama koje su stranke i koalicije u Hrvatskoj složile kako bi se pokušale dočepati neke od 12 udobnih fotelja u novom sazivu Europskog parlamenta, od njih ukupno 750, zaključak bi bio vrlo jednostavan. Istrane politika ne zanima, niti politiku zanima Istra.

Takav se rezultat, naime, dobije kada se upotrijebi nekoliko elementarnih matematičkih operacija, pa se izračuna koliki će udio političara s ovih prostora biti u ukupnom zbroju svih hrvatskih političara koji će se, s obzirom da se cijela Hrvatska računa kao jedina izborna jedinica, naći na svim prijavljenim listama. Premda taj postupak još uvijek nije do kraja okončan, većina igrača otkrila je karte javnosti i Državnom izbornom povjerenstvu, pa se do danas u ponoć, kad i formalno istječe rok za predaju lista, po tom pitanju ne očekuju baš neka veća iznenađenja.

Dakle, u spomenutoj matematičkoj jednadžbi naći će se nekoliko stotina hrvatskih državljana koji će s lijeva, s desna i iz centra navaliti na Europski parlament, a u toj izbornoj ofenzivi koja će trajati narednih mjesec dana sudjelovati će tek troje Istrana! Pomalo nevjerojatno zvuči da u po mnogočemu najeuropskijoj hrvatskoj županiji baš nikoga za dres prvotimca u euro izbornoj utakmici među svojima nije pronašao nitko osim SDP-a, HNS-a i domaćeg IDS-a.

Možda su u središnjicama svih tih stranaka s raznih strana hrvatskog političkog spektra takvu jednu odluku donijeli zbog toga što je pred vratima nova turistička sezona, pa su pametno zaključili da je uzalud na listu stavljati nekog istarskog stranačkog kapitalca kada će tijekom kampanje njemu u glavi biti priprema bazena za njemačku obitelj koja stiže na blagdan Duhova i stanje bukinga. Kad su ti takve stvari na pameti teško je ozbiljno se baviti europskim proračunom, imigrantima i ostalim europskim problemima. Stoga treba razumjeti razne sastavljače stranačkih lista ako im je to bio motiv zbog čega na njihovim listama nema Istrana. Ali vjerojatno nije.

Razlog nije ni što Istrane ne zanima politika, a ni što politiku ne zanima Istra. Najvjerojatniji razlog zbog kojeg nema Istrana na svim tim stranačkim listama je u tome što se ta politika Istrom nikada nije ozbiljno niti bavila. Istra se uglavnom doživljava kao resurs, kao onaj za kojeg je sasvim normalno da, zato što to može, puno i često daje, a rijetko i malo dobiva. Oni politički moćni je uzimaju zdravo za gotovo, a nejaki i na sreću politički marginalni kao crvenu krpu za svoja nacionalističko svjetonazorska naklapanja. Međutim, očito su u spomenutim središnjicama svjesni da takvu robu u Istri teško da mogu prodati, pa je uglavnom ni ne nude nego im ona služi kao marketing za nastup na nekim drugim tržištima. U takvim okolnostima za Istru je još važnije da ima svog predstavnika i u mjestu europskog odlučivanja.

Nedavno nas je jedan od kandidata na izborima podsjetio daje funkcija u EU parlamentu izuzetno značajna i ključna, budući da je na toj razini doneseno 73 posto zakona koji su danas na snazi u Hrvatskoj. Sjetite se i toga kada budete izlazili na birališta na kojima ćete među imenima više od stotinu kandidata raznih političkih opcija pronaći i imena troje Istrana.

Odnosno, nadam se da namjeravate izići na izbore za Europski parlament. Ako ne namjeravate, onda je svejedno. Jer ionako će netko drugi izabrati za vas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater