PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Istra zasad ima sreće

Bojan Žižović / Turisti u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)

Bojan Žižović / Turisti u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)


Sreća. Uglavnom je ona zaslužna što je epidemijska situacija u Istri odlična. I istarski Stožer koji ipak ne dopušta velika okupljanja. A to da su Istrani jako odgovorni, da se pridržavaju svih propisanih mjera, naprosto nije istina, barem ne u Puli.

Dovoljno je napraviti đir po trgovinama, buticima, kafićima, restoranima i uvjeriti se da su te izjave o odgovornim Puljanima puste tlapnje.

Naime, rijetki su oni koji se pridržavaju i one osnovne mjere o nošenju maski u zatvorenim prostorima. Svaka treća ili četvrta trgovina se pridržava toga, a u kafićima se čudno gleda one koji na wc odlaze s maskom.

Razumljivo je da je ljudima preko glave svih tih antikoronskih propisa pa se valja suočiti s realnošću i reći da Puljani nisu ništa odgovorniji od recimo Zadrana ili Splićana. Mi zasad tek imamo sreće da je broj oboljelih u Istri mali. Ništa više. Nije za narančastu boju, u koju je obojana hrvatska obala, kriv Zagreb, a bogami ni Dalmacija.

Pa zar stvarno netko misli da bi ljudi u Dalmaciji obavljali nuždu u vlastiti pjat, da bi namjerno upropaštavali turističku sezonu i izbijali si iz ruku eure koji ih hrane čitave godine?Valjalo bi pogledati sebe u zrcalo prije no što uperimo prstom u druge. A to tako rijetko činimo. Pogotovo istarski političari kojima je uvijek netko drugi kriv.

"Nije u redu da naši građani, obrtnici i ugostitelji koji se odgovorno ponašaju i poštuju sve propisane epidemiološke mjere ispaštaju. Istra ne bi trebala snositi posljedice zbog neodgovornosti drugih županija i zbog nedovoljnih kontrola u pojedinim županijama. Istra je poželjna i zdravstveno sigurna turistička destinacija", poručuje župan Boris Miletić.

Njegove su riječi čisti populizam, jer ne možemo generalizirati situaciju i reći da se u cijeloj Dalmaciji nitko ne pridržava mjera, kao što ne možemo tvrditi da su u Istri svi odgovorni. Istina je negdje između. Dalmacija jednostavno nije imala sreće, a Istra zasad je. To je jedina razlika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum