PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Istra s karakterom


Predsjednički kandidat Zoran Milanović odlučio je zaigrati otvorenih karata, barem kada je riječ o Istri, njezinim strankama, političarima i, što je najvažnije, biračima. Za vrijeme nedavnog boravka u Istri nisu ga zanimali samo filmovi na motovunskom festivalu, iako je i na tu temu imao što za reći, nego i zbližavanje s najjačom istarskom strankom i traženje podrške na zimskim predsjedničkim izborima. Kandidat za "predsjednika s karakterom" javno potvrđuje da mu u Istri treba podrška IDS-a sa čijim čelnicima se sastao u Puli ovih dana na, kako oni kažu, "konstruktivnom sastanku".

Neočekivano, Milanović je priznao da je napravio "pogrešnu procjenu" kada je na lokalnim izborima 2013. godine podržao IDS-ova disidenta Damira Kajina, jer je želio da se SDP snažnije afirmira na poluotoku, no potvrdio je kasniju "pomirbu" koja je u Europski parlament poslala Ivana Jakovčića kao zamjenu za Nevena Mimicu. Neobično je što političar u izbornoj utrci za predsjednika Republike priznaje krive procjene (to ćemo od aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović teško čuti), a još je neobičnije upravo od Zorana Milanovića čuti takve riječi. Milanović kao premijer nikad nije priznavao svoje pogreške i loše procjene, pa čak nije ni prihvatio očiglednost da je šest puta za redom kao šef SDP-a izgubio izbore.

Milanovićevo priznanje starih grijeha i nove interpretacije ondašnjih političkih događaja (na europskim izborima 2014. Mimica je bio prvi na izbornoj listi i znalo se kako ide na mjesto povjerenika u EK, pa je u Europski parlament Jakovčić ušao s četvrtog mjesta) zvuče kao prikladna opravdanja kojima bi se mogla "zaboraviti" prošlost i okrenuti k budućnosti. Takav pristup svakako je za pozdraviti – neraščišćene račune jednom treba podmiriti – no važnije bi bilo čuti kako mogući predsjednik Republike zamišlja budućnost države i njezinih regija u svom mandatu. Hoće li predsjednik Milanović imati jednako mišljenje o regionalizaciji Hrvatske kakvo je imao premijer Milanović? Zalaže li se još uvijek, kao u ljeto 2015. protiv "regionalizacije koja će u hrvatskoj stvarati nove političke enitete" i da li mu je Boris Miletić, kao u studenom 2015. godine, obećao podršku IDS-a ako Milanović podrži Istru kao samostalnu regiju te decentralizaciju cijele Hrvatske?

Istarska politika pokazati će stvarni karakter u pregovorima s predsjedničkim "kandidatom s karakterom" Zoranom Milanovićem. Teške riječi iz prošlosti mogu biti zaboravljene, ali podrška se, izgleda, neće olako izreći. Napokon, IDS ima stabilno biračko tijelo, daje "vjetar u leđa" kandidatima – kako to kaže Giovanni Sponza - i Milanović se treba potruditi kako bi ga osvojio. Za pobjedu nad aktualnom predsjednicom, pa i za bolji rezultat od Miroslava Škore i Mislava Kolakušića u prvom izbornom krugu Milanoviću će trebati mu svaki glas.

Ne poklopi li se Milanovićev karakter s IDS-ovim –koji može podržati i nekog drugog kandidata – predsjednički izbori postati će još zanimljiviji, iako im i sada ne nedostaju iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini