PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Istra između Milanovića i Škore


Istarski birači mogli bi na nedjeljnim predsjedničkim izborima mnoge iznenaditi. Iako se kao najpopularniji kandidat u Istarskoj županiji – te kod susjeda preko Učke u Primorsko-goranskoj županiji – smatra SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je za kandidaturu osigurao potporu IDS-a, PGS-a i Zelene Pule – nemoguće je predvidjeti hoće li on na tom terenu ostvariti planove što ih je zacrtao njegov izborni štab.

Velike planove o osvajanju najmanje pedeset tisuća glasova u Istri, za što mu je trebala podrška IDS-a, Milanović je pribrojio u svoj izborni kalkulator kao nadomjestak za one izgubljene u drugim dijelovima Hrvatske te u dijaspori, ali u vrijeme te računice na sceni nije bilo "malih kandidata" koji će mu otkinuti i po nekoliko tisuća glasova lijevog centra i ljevice.

Jedina istarska izborna anketa, koju je ovih dana objavila zajednica Forza Istra te je provedena na društvenim mrežama na korektnom uzorku, pokazuje kako će i Istrijani između svih jedanaest kandidata glavni izbor za takmace u drugom krugu imati između tri kandidata. Na uzorku od 900 ispitanika (s Faceboka i Vibera) u cijeloj Istri najveću podršku dobivaju Zoran Milanović (24 posto), Miroslav Škoro (19 posto) te Mislav Kolakušić (17 posto). Četvrtoplasirana u Istarskoj županiji je HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović s osam posto glasova – no veliki izbor je i na 32 posto neodlučnih istarskih birača.

Puležani bi, na uzorku od 400 ispitanika, najviše podržali Mislava Kolakušića (27 posto), Miroslava Škoru (23 posto), Zorana Milanovića (16 posto) te Kolindu Grabar-Kitarović (šest posto).

Spomenuta anketa – jedina koja je provedena u Istri za predsjedničke izbore – pokazuju da je i ovdašnje birače zahvatila želja za promjenama. Lista Mislava Kolakušića za europske izbore u nekoliko je istarskih gradova i općina bila druga i treća po dobivenim glasovima, dok je Miroslav Škoro, ekstremni desničar u estradnom celofanu adekvatan izbor prosvjednih glasača koji su do sada podržavali Živi zid ili Most s kojima taj pjevač i političar ima dodirnih desnih politika u pogledu migranata, militarizacije društva, vanjske politike i želje za demontažom postojećeg političkog sustava.

S druge strane, moguća slabost Zorana Milanovića na istarskim biralištima pokazuje i urušavanje SDP-a Istre koje je započelo još u doba dok je on vodio stranku. Propadne li Milanović u Istri, bit će to rezultat njegove političke ostavštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater