PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Istra bez maske


Istarska županija ponovno je među prvima povukla još jedan odvažan potez u borbi s korona pošasti. Uz Međimurje, Istra je prva u državi ukinula obavezu nošenja zaštitnih maski na licima učenika koji pohađaju više razrede osnovne i srednje škole, što je opravdano zbog niske razine novooboljelih u županiji. Maske se, doduše, moraju nositi u zajedničkim školskim prostorijama i u mjestima gdje se učenici grupiraju, ali sama činjenica da ih ne moraju nositi tijekom nastavnog sada mnogima će olakšati i praćenje nastave i normalno funkcioniranje jer život pod maskom nije lak – počevši od odgovaranja na pitanja koje im uputi nastavnik ili profesor.

Recentni epidemiološki podaci o dvoje novooboljelih u utorak daju za pravo lokalnom stožeru Civilne zaštite da popusti mjere tamo gdje može, ali uz obaveznu napomenuti da će ih "stisnuti" ukaže li se potreba.

Ali, u priči o nošenju maski u školama u Istarskoj županiji i šire važno je podsjetiti se kako je upravo istarski stožer prvi tražio ograničavanje rada niza uslužnih i javnih djelatnosti jer je – još u ožujku i travnju – prepoznao opasnost koja dolazi. Tada su imali pravo i to se pokazalo u uspješnoj turističkoj sezoni u kojoj je Istra privlačila goste svojom relativnom sigurnošću od korona pandemije te nikada nije završila na crvenoj listi poput nekih drugih jadranskih županija.

Uz to, upravo su Istrijani zaduženi za zdravlje stanovništva i zaštitu od pandemije tražili – i dobili – zakonsku izmjenu po kojoj se sve mjere ne moraju donositi u nacionalnom stožeru u Zagrebu. Zato je u ovom trenutku istarski stožer mogao primijeniti odluku o nenošenju maski u školama koje će olakšati svakodnevni "odlazak na posao" tisuća učenika i nastavnika, dok će sutradan, ovisno o situaciji, donositi druge odluke. One koje se tiču Istre, a ne cijele zemlje.

Da je ta, u suštini politička, odluka bila dobra pokazuje i njezina prihvaćenost u svim županijama. U nekima se mjere olakšavaju, u drugima postrožuju, što je u zemlji poput Hrvatske posve očekivano. Globalne preporuke nacionalnog stožera koji djeluje u Zagrebu ne mogu riješiti sve probleme u svim gradovima i županijama. Decentralizacija borbe protiv korona pošasti pokazala se neophodna u novoj normalnosti koju pokušavamo normalno preživjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini