PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Istarskih dvanaest za spas turizma


Hoće li „istarskih dvanaest” - baš poput aktera u filmu „Oceanovih 12” pokazati zavidnu umješnost u privlačenju turista i dizanju prihoda županijskog turizma – tek ćemo vidjeti, ali nema sumnje da su se na zajedničkom poslu našle osobe s velikim iskustvom i značajnim imenima ne samo na razini Istre, nego i cijele Hrvatske. Turistički stručnjaci, poduzetnici, bivši ministri turizma i aktivni političari – da ih ne prozivamo poimence – koji čine novo formirano Povjerenstvo za turizam Istarske županije raznoliko su sastavljen think-thank koji će bez sumnje iznjedriti svježe ideje o tome kako da istarski turizam, koji čini trećinu nacionalnog turističkog proizvoda, u korona sezoni i neposredno nakon nje donese stanovite prihode kako bi preživjeli oni koji od turizma žive, kao i proračuni koji se pune turističkim novčićem.

Osnivanje Povjerenstva za turizam Istarske županije što ga formalno vodi obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin nije samo nužan poslovno-gospodarski potez nego i simbol zajedništva u teška vremena.

U povjerenstvu su, naime, osobe različitog političkog svjetonazora i stranačkog članstva. Iako su bivši ministri poput Darka Lorencina, Veljka Ostojića i Ivana Jakovčića IDS-ovci, u timu za spas turizma na Poluotoku je i HDZ-ov Anton Kliman, ministar koji je u svom kratkom mandatu predložio turističku karticu za domaće turiste. Upravo se od te kartice, „klimanice”, koju je kasnije prihvatio aktualni ministar Gari Cappelli očekuju rezultati u dovođenju domaćih turista na Jadran kao posljednjeg resursa iz kojeg se mogu u manjoj mjeri popuniti prostranstva hrvatskog hotelskog i pansionskog smještaja.

U borbi za svakog turista, za spas pojedinih dijelova istarske turističke privrede i u osmišljavanju na koji način privući goste u doba korone stranačka pripadnost nije važna i to je poruka koje bi trebala prihvatiti čitava nacionalna politika, ali i buduća slična povjerenstva što će ih možda osnivati u Dalmaciji i drugim djelovima Hrvatske.

Istarska županija prva je zatražila oštre mjere u suzbijanju pandemije – poput zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata – i pokazala se kako je bila u pravu. Danas prva osniva prije svega stručno, a potom tek političko tijelo kao stožer za oporavak turističkog sektora. Nema sumnje da bi takav nacionalni turistički stožer – oformljen od strane predstavnika najjačih hotelskih korporacija, udruženja, ministarstava, Instituta za turizam, HGK i HOK-a – mogao iznjedriti stručne prijedloge kako spasiti turizam u ova nesigurna vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of