PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Istarski "overtourism"


Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego nije trebao daleko otići po informacije o nekontroliranom rastu turizma o kojem je, između ostalog, govorio u svojoj recentnoj raspravi u Bruxellesu. Flego kao dojučerašnji istarski župan najbolje znači što znači apartmanizacija gradova i cijele regije, betonizacija priobalja i prijetnja da turizam pojede sam sebe. Odnosno, da preveliki apetiti za zaradom u turističkom sektoru ne stvore okolnosti u kojima će posjetitelji bježati od popularnih destinacija upravo zato jer su previše – popularne.

Kakav je to odmor kad ne možeš prošetati ulicom, pronaći hladovinu na plaži ili kupiti sladoled bez čekanja u redu? Istra se posljednjih godina – po podacima iz njezinih najturističkijih mjesta – suočava s prevelikom gužvama koje lokalna infrastruktura teško podnosi. Općina Medulin ili grad Rovinj u sezonu narastu po nekoliko puta u odnosu na njihov broj stanovnika, kampovi i plaže u nekim istarskim odredištima ne pružaju obećani spokoj svojim gostima, dok prometnice podsjećaju na parkirališta po kojima se tek gmiže.

Upozoravajući kako nekontrolirani turistički rast ugrožava cijelu Europsku uniju – gdje turizam pridonosi deset posto BDP-a – IDS-ov Valter Flego svakako misli i na Istru i na Hrvatsku gdje je turizam najpropulzivnija privredna grana od koje država živi cijele godine. Problem "overtourisma" prisutan je u svim popularnim europskim turističkim zemljama, ali sve ne pristupaju problemu na jednak način. U Španjolskoj su počele i zakonske zabrane širenja kapaciteta – te ograničavanje turističkih potencijala gradova poput Barcelone. U Italiji je smanjenje broja apartmana – kako bi turizam (p)ostao održiv – pokrenula regija Trentino-Alto Adige.

U nas se lokalne i regionalne vlasti još ne odlučuju na ograničavanje broja apartmana i drugih vidova turističkog smještaja, iako je sve jasnije kako su dostignute granice rasta. Prema procjenama turističkih stručnjaka, dnevni limit broja turista u Istarskoj županiji je 300 tisuća, što je više nego dvostruko od broja stanovnika kojih je prema posljednjoj procijeni Državnog zavoda za statistiku 208 tisuća. Ali, samo ove godine registrirano je oko dvadeset tisuća novih kreveta u raznim, uglavnom apartmanskim uvjetima smještaja.

Gdje su granice turističkog rasta može se procijeniti analizom mogućnosti pojedinih regija i destinacija da se u njima normalno živi i u jeku turističke sezone kada se broje noćenja i pune novčanici. Naravno, nije sve u velikom broju gostiju – idealna je pozicija, potvrđuju stručnjaci za turistički sektor – da ih dođe manje te da potroše više. Istra je u svom master planu turizma odavno zapisala baš takvu, manje za više strategiju. Ali, život ide na drugu stranu, "overtourism" o kojem zastupnik Flego govori u Europskom parlamentu ne događa se nekome drugome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater