PIŠE ROBERT FRANK

Istaknuti buzetski IDS-ovac: "Da je ostao na našoj strani, Kajin bi dobio ulicu. Ovako ništa." ČOVJEČE, JESI LI TI NORMALAN!


Nisam vjerovao da bih to mogao reći i još javno napisati, no stvarno me zasmetalo što se netko tako olako nabacuje s Kajinom. Kao veteran saborskih klupa koji je puno napravio za Istru i građanske vrijednosti Hrvatske, on to nije zaslužio

"Da je ostao na našoj strani, Kajin bi za deset godina u Buzetu dobio ulicu ili trg. Sada ih neće dobiti".

Ovo što mi je u subotu izrekao jedan od viđenijih buzetskih IDS-ovaca odnosilo se na Damira Kajina, bivšeg pučkog tribuna, ljubimca antifašista i "našeg Damira", kako su nekad tepali jednom od najboljih saborskih zastupnika u Hrvatskoj. Nakon što sam, s vremenskom distancom, malo razmislio i probavio ono što sam čuo, mogu tom IDS-ovcu kojeg inače cijenim samo reći: Čovječe, jesi li ti normalan! Pa znaš li ti, jesi li svjestan, tko je i što je bio Damir Kajin? Kao stanovnik Buzeta i političar iz Istre, Kajin je obilježio dvadesetak godina hrvatske visoke politike. Ludo hrabar, otvoren, pošten i principijelan - upravo takav je trebao mladoj hrvatskoj demokraciji. Uvjeti u kojima je Kajin politički djelovao nasuprot njemu i stranci mrskom HDZ-u nekim današnjim IDS-ovim zvijezdama su naučna fantastika, nešto nestvarno i nezamislivo. On je uglavnom govorio ono što se mnogi nisu usudili ni pomisliti. I zato bi, unatoč neslaganju s tom hrvatskom ikonom nacionalne politike, malo više poštovanja nekih IDS-ovaca dobro došlo.

Nisam vjerovao da bih to mogao reći i još javno napisati, no stvarno me zasmetalo što se netko tako olako nabacuje s Kajinom. Kao veteran saborskih klupa koji je puno napravio za Istru i građanske vrijednosti Hrvatske, on to nije zaslužio. Unatoč sukobu s vrhom IDS-a, unatoč tome što gnjavi i po mom mišljenju traži svoj prostor pod istarskim političkim suncem na pogrešan način, Damir Kajin ne smije biti predmet sprdnje. Ni onda kad mu maligani oduzmu razboritost. A i to ima svoje razloge. Mislim da je Kajinova dijagnoza politički PTSP. Naknadno proživljava stres kao posljedicu političke karijere zapele u labirintu bez izlaza. I zbog tog stanja u kojem se nalazi, on zaslužuje poštovanje, a ne podjebavanje.   Zaslužuje da ga se tolerira, koliko god je to ponekad teško.

Kajin je evidentno povrijeđen, prepun srdžbe i bijesa te s jakim nagonom za osvetom, što mu ometa racionalnost i mogućnost revitalizacije karijere. Nažalost, često pretjeruje, iznosi neprovjereno i prelazi granicu dobrog ukusa. Onima koji to nisu zaslužili neoprezno znade nanijeti bol. S jedne strane to je razumljivo jer se efekti političkog PTSP-a očito manifestiraju upravo na ovaj način. S druge strane ispada nevjerodostojan, što mu protivnici jedva dočekaju pa mu na leđa lijepe svakakve etikete.

Milanović i Flego

Eto, pišući u prvom licu jednine, u ich formi, malo zloupotrebljavam novinski prostor. Cinici bi rekli da to radim prečesto, a ja se, naravno, ne slažem. No koji će lopov priznati krađu? Nijedan, pa tako ni ja. Uglavnom, zasmetala me ta doskočica o Kajinu koji je mogao imati ulicu ili trg, a sada neće imati ništa. Zasmetalo me što netko iz IDS-a govori o Kajinu kao izdajniku. Koga? Čega? To što se suprotstavio IDS-u, ne znači da je izdao vrijednosti u koje je vjerovao, promicao ih i zbog kojih je bio prepoznatljiv, nacionalna zvijezda sa zasluženim statusom omiljenog političara, pa i onda kad se s njime ne slažeš u mnogim pitanjima. To što se Damir Kajin suprotstavio IDS-u ne znači da je izdao Istru. IDS, prije svega, nije Istra. Potvrdilo se po tisućiti put da je to još manje HDZ. Ali je, gle čuda, Zoran Milanović! Prekjučer završeni predsjednički izbori potvrdili su da su IDS-ovci Milanoviću oprostili izdaju. Dokazali su to u nedjelju kad su za njega, koji ih je htio politički pokoriti, po brojkama glasali čak više nego za svog mezimca Valtera Flegu na europarlamentarnim izborima.

Milanoviću se, dakle, prešlo preko grijeha koji je počinio kad se drznuo Kajinom napadati IDS. E sad, ono što je Milanoviću zaboravljeno, i sad ga se još i nagradilo, Kajinu se i dalje zamjera. Barem je tako zazvučao moj buzetski sugovornik, utjecajni IDS-ovac koji, bez daljnjega, ima pravo na svoje mišljenje. Ali, Kajin - izdajnik? Ispada da ga zato što se suprotstavio IDS-u treba otpraviti u izgnanstvo, daleko od očiju, na dvadeset godina robije, kao što su staljinisti na 7.000 dana u daleki Sibir te logore Solovjecki otoci, Novostrojka, Nadežda, Irkutsk i Maklakov poslali Karla Štajnera, hrvatskog književnika austrijskog podrijetla.

Štajner u Sibiru

Štajnerova knjiga "7000 dana u Sibiru" bolni su i užasni memoari jednog od malobrojnih komunista koji se nakon proživljenih tortura uspio vratiti u domovinu. Njegovi su ga komunisti u Sibir i satelitske logore otpravili u vrijeme Staljinove Velike čistke, kad se ludi diktator u montiranim procesima rješavao viškova stanovništva. Zar je moguće da je Kajin u glavama IDS-ovaca, koje se u mnogim stvarima opravdano doživljava modernim i progresivnim, novi Karlo Štajner? Ili ga možda, kao Napoleona kojeg su nakon poraza kod Waterlooa poslali na daleki otok, treba poslati na neku novu Svetu Helenu, gdje će u miru Božjem šest godina okovan lancima i morem sa svih strana polako kopniti i umrijeti.

Kajina se iz perspektive IDS-a percipira negativno, s omalovažavanjem, ignorira ga se i podcjenjuje. I sam je tome gubeći ponekad vjerodostojnost i tlo pod nogama, i doslovno i metaforički, dao svoj doprinos. No mislim da, apstrahirajući odnos IDS-a prema njemu, Istri i Hrvatskoj još treba reaktivirani, dobro posloženi pučki tribun s megafonom u rukama i dobrim idejama u glavi. Kao korektiv vlasti, glasni kritičar, čovjek sa strahovitim iskustvom, političar kojim se IDS razmetao kad se govorilo o poštenju. Kajinovo je ime pokrilo i tako prikrilo puno toga što se trebalo razotkriti. To ga je uništilo jer kad je sve saznao, naprosto je bilo kasno. Da li je njegov povratak u ozbiljnu politiku zazivanje političkog mrtvaca kojem je bolje uživati u zasluženoj mirovini, ili u tome ima nešto realnosti, a u njegovim motorima kerozina… ne znam. Možda sam ja sve to malo umislio jer me zasmetalo kad ga se etiketiralo izdajnikom. Ipak, zanima me, kad se bude pisao istarski leksikon, a IDS kontrolirao sadržaj, što će pisati kao objašnjenje uz ime Damira Kajina?  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini