PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Interesne kombinacije zelenog revolucionara


Nevjerojatna je ta samodopadnost i nepresušna politička ambicioznost predsjednika Zelenog saveza i šefa udruge Ekop Istra Josipa Antona Rupnika. U svojoj 81. godini ovaj potentni i omiljeni županijski ekolog kojemu Istra, ali i cijela Hrvatska, vjeruju i trebaju se pokloniti zbog "zelene renesanse" kojom je obilježio svoje dugogodišnje djelovanje na teritoriju Istre, opet sklapa političke sporazume. Ipak, na izborima je bitan svaki glas, pa će u najboljem slučaju takav pionir ekološke proizvodnje u Hrvata i "zeleni" aktivist par excellence Valteru Flegi donijeti pokoji glas i bez sumnje ga 26. svibnja lansirati direktno u srce Europske unije. E sad, nema s kime taj Josip Anton nije koalirao i sklapao saveze.

Bilo je tu svakakvih interesnih kombinacija - od Milana Bandića, SDP-a, Demokratskog centra… No, zadnjih je godina baš vjeran svom IDS-u koji ga kroz izvršnu vlast nagrađuje lijepim novčanim iznosima rezerviranima za njegovu udrugu. Kaže Boris Miletić da "nije točno da to ima ikakve veze s IDS-om, jer Rupnika se iz županijskog proračuna financira od 1995". Dobro da nam je i to otkrio, znači pune 24 godine! Zauzvrat, on i njegova kolegica Gordana Ferenčić koja glumi nekakvu zelenu opciju u pulskom Gradskom vijeću poslušno dižu svoje ručice - Rupnik u Pazinu, Ferenčić u Puli - za sve ono što IDS-u treba -.

Samo unazad šest godina njegova je Ekop Istra primila 1,1 milijuna kuna, pa nek' netko onda kaže da se ne isplati baviti zelenim biznisom i glumatati političara. Hvali se Rupnik da je Istranima pred kućni prag donio 300 tisuća sadnica lavande, a ljudi to nisu platili ni prebijene pare. Kaže, sve je to koštalo tri milijuna kuna, ali po ne znam koji put ne otkriva otkud mu taj novac. Tko je njemu i zašto dao tih tri milijuna kuna? E tu mu pamćenje opet šteka. Predsjednik IDS-a kaže: "treba razlikovati političku stranku i udrugu, i nemojte to dovoditi pod krov IDS-a i zbunjivati građane". No, Miletić zatvara oči pred time što i udrugu i stranku vodi jedan te isti lukavi lisac koji već dugo prodaje maglu i to dobro naplaćuje od svih nas.

Pod političkim kišobranom korisno je imati i jednog zelenog revolucionara i za to mu, dok god on to želi, masno pumpati proračun udruge koju vodi. Naime, on to itekako zaslužuje, barem tako tvrde vladajući koje je "zeleni igrač" Rupnik nečime zadužio. Činjenica je da je u cijeloj ovoj priči najviše profitira županijski vijećnik, aktivist i prije svega poduzetnik, gospodin Rupnik, koji izdašna sredstva poreznih obveznika troši za svoja putovanja, simpozije i druženje s kolegama iz zelenih opcija na kojima drži predavanja.

Potpisivanje najnovijeg sporazuma sa Zelenim savezom bilo je očekivano, jer uoči svakih izbora IDS ima praksu širiti mrežu podrške stranaka, strančica, predstavnika manjina, umirovljenika. Ova zadnja koja stiže iz tabora Zelenog saveza mogla bi im donijeti "respektabilne" glasove. Naime, na parlamentarnim izborima 2015. godine Josip Anton Rupnik na listi Milana Bandića osvojio je čak 33 preferencijalna glasa. Koliko će Zeleni birača sada donijeti Amsterdamskoj koaliciji teško je predvidjeti, no s obzirom na Rupnikov politički rejting, mogla bi to ipak biti šačica korisnih glasova.

Kombinacija s Rupnikom na ovim europskim izborima Flegi bi mogla donijeti više štete nego koristi, a nositelj Amsterdamske koalicije toga nije svjestan. Ili vjerojatno je, al' ga nije briga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater