KOMENTAR IVORA BALENA

INFLACIJA ODLIKAŠA: Silicijska dolina je puka njiva za nas


Netko će reći da je ovo zemlja genijalaca, ali stvarna istina je da je ovo zemlja lijenih uhljeba. Broj odlikaša ne raste kao kokoš na steroidima zato što su učenici sve pametniji, već zato što su brojni učitelji i nastavnici sve manje zainteresirani da rade pošteno i kvalitetno, sve manje zainteresirani da rade zamjerajući se roditeljima, a na koncu i sve manje zainteresirani da rade uopće

Broj odlikaša u Hrvatskoj narastao je do neslućenih visina. U minuloj školskoj godini 2019./2020. bilo ih je preko 50 posto! Ako razred ima 30 učenika, to znači da je njih 16 ili 17 prošlo s 4.5 i više. Ne tako davne 2014. odličnih je bilo manje od 40 posto, a statistika za dalju prošlost ne postoji. No svi koji su išli u školu 80-ih i 90-ih sjećaju se da je odlikaša bilo i znatno manje.

Hiperinflacija je i učenika koji su prošli s 5.0. Njih je oko 22 posto, kao nekad stopa PDV-a. S obzirom na trendove, taj postotak rast će i brže nego PDV. Zvuči nevjerojatno, ali u Hrvatskoj skoro svaki četvrti učenik u osnovnim i srednjim školama ima petice iz svih predmeta! Čovjek bi pomislio da je Silicijska dolina puka njiva za nas, pogotovo ako se uzme u obzir da je i onih koji su pali razred bilo rekordno malo - oko tri puta manje nego godinu prije.

Netko će reći da je ovo zemlja genijalaca, ali stvarna istina je da je ovo zemlja lijenih uhljeba. Broj odlikaša ne raste kao kokoš na steroidima zato što su učenici sve pametniji, već zato što su brojni učitelji i nastavnici sve manje zainteresirani da rade pošteno i kvalitetno, sve manje zainteresirani da rade zamjerajući se roditeljima, a na koncu i sve manje zainteresirani da rade uopće.

Štrajk i korona

Prošlu školsku godinu obilježili su veliki štrajk učitelja i nastavnika i koronavirus. Tijekom više od mjesec dana nerada kojeg su zvali "štrajk za dostojanstvo" - premda se, kao i uvijek, radilo samo o novcu - interesna skupina učitelja i nastavnika senzibilizirala je naivnu javnost koja lako pada na parole poput one "mi odgajamo vašu djecu". Uz svesrdnu podršku "običnih ljudi" i činjenicu da ih ima cijela vojska, pa si političari ne mogu dozvoliti da im se zamjere, U&N su izbili 10-ak posto povišice.

Zbog lockdowna uzrokovanog koronavirusom nastava se veći dio drugog polugodišta odvijala online. To učitelji i nastavnici naravno nisu željeli, ali im je jako dobro došlo da ostatak školske godine odrade prema vlastitoj savjesti. U praksi je to značilo da su neki radili više, a mnogi čak i manje nego inače. Posljedica tog šlamperaja je, kako statistika o broju odličnih i ponavljača zorno pokazuje - očigledno zaključivanje ocjena na više i izbjegavanje negativnih ocjena. Sve s ciljem, a što drugo, da se radi manje i da se linijom manjeg otpora izbjegnu sukobi sa sve agresivnijim roditeljima.  

Neumoljiva statistika

Statistika pokazuje još jednu zanimljivost o kojoj se u vrijeme štrajka nije previše pričalo. U to vrijeme naime, onaj tko je bio protiv učitelja i nastavnika označavan je gotovo pa kao narodni neprijatelj. Ta statistika pokazuje da je u posljednjih 15-ak godina broj učenika u Hrvatskoj pao s gotovo 600 na 450 tisuća, a istovremeno je broj učitelja i nastavnika narastao s 50 na 60 tisuća. Jedina logika koja se iz ovoga može izvući je opet ista: U&N imaju sve manje posla, ali ih država svejedno zapošljava sve više.

Cijeli taj monumentalni aparat možda bi i imao smisla da stvara natprosječne ljude koji će Hrvatsku odvesti u vrh Europske unije po znanju, inovativnosti, kreaciji, inicijativi… Ali na sliku svoju, U&N stvaraju nove generacije ispodprosječnih koji imaju znanje kako dobiti peticu bez adekvatne kvalitete za to, koji su inovativni kada treba izbjegavati obaveze, kreativni kad se negdje treba zaposliti preko veze, a jedina inicijativa bit će im ona kada budu organizirali štrajk za veće plaće.

Nisu svi isti

Naravno, kao ni bilo koju drugi skupinu, ni učitelje i nastavnike ne može se sve smjestiti u istu kategoriju. Bez sumnje, među njima ima onih koji vrijedno, kvalitetno i odgovorno rade svoj posao. Takvih je puno, pogotovo na početku karijere, kada nemaju stalan posao, a imaju volje i radnog elana. No pod utjecajem starijih kolega, činjenice da su obavezni odraditi samo 20-ak sati tjedno (ostalo su pripreme), da su im slobodni apsolutno svi vikendi i praznici, velik dio ljeta i ostali školski praznici - U&N se polako pretvaraju u puke odrađivače posla opterećene međuodnosom svoje stručne spreme i plaće za kojeg su vječno (i pogrešno) uvjereni da je potcjenjivački. Glavni cilj pritom im je da na radni dan već oko podne budu doma. Na sliku i priliku onih koji rade u školama, posljedica je inflacija odlikaša i - mediokriteta.

I dok se korona doba nastavlja a budućnost je sve neizvjesnija, izvjesno je samo da će propasti još brojne firme, još mnogo ljudi ostati bez posla, a u proračunima nastati još veće rupe. U&N za to nije briga. Možemo zamisliti distopijsku Hrvatsku u kojoj nije ostao ni kamen na kamenu, ali ne možemo zamisliti bilo kakvu Hrvatsku bez učitelja i nastavnika. Taman da u zemlji ne opstane nitko i ništa, jedino što je sigurno je da će oni i dalje postojati, štrajkati i tražiti veće plaće. I da ćemo imati 100 posto odličnih.

PS. U&N u ovom tekstu nije kratica za učitelji & nastavnici, nego za uhljebi & neradnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini