PIŠE VANESA BEGIĆ

Imitacija života


U zadnje vrijeme puno se govori i još više piše o utjecaju medija i načinu čitanja, ulozi medija kao edukativne komponente u suvremenom društvu, kako i koliko se ta uloga mijenja, koliko su suvremeni mediji promijenili način razmišljanja, prosuđivanja i na koji način čitatelji percipiraju medije.

Tu svatko ima nešto za reći, istina, daleko je sve to od savršenstva, no iz odnosa prema medijima, ali ne samo prema njima, već prema i aktualnosti, društvu, današnjem načinu i stilu života, nerijetko se pokreću najveće rasprave na društvenim mrežama, a nerijetko iza svega toga stoje ni manje ni više nego površna čitanja.

Evo i nekih konkretnih primjera. Pošto danas svi vole sve sherati, lajkati, komentirati, nerijetko se konstruiraju i nevjerojatne priče. Kad su se, što u ljetno vrijeme nije rijetkost, neki dan čule sirene vozila hitne pomoći, a netko je slučajno podijelio vijest o stradaloj osobi na širem području Vodnjana, komentari su bili u stilu "eto, hitna je jurila put Vodnjana gdje je teško stradala osoba u prometu". A vijest je bila, ni manje ni više - iz 2015. godine. Netko slučajno kliknuo, podijelio - i evo odmah priče, a bez da se pogleda od kada je, je li aktualna. Vijest stara četiri godine kreirala je jednu sasvim novu priču.

Primjer drugi. Natpis o jednoj mladoj jako uspješnoj i sposobnoj osobi. Zatim natpis o jednoj mladoj lijepoj osobi. Nećemo tu reći da ljepota i pamet ne idu zajedno, ljepota je u očima promatrača i nije tu uopće važno je li uspješna i sposobna osoba ljepša od osobe koja je zahvaljujući svome izgledu stvorila karijeru i tko je na koncu sposobniji i što to ustvari sposobnost jest i u/po čemu se ocjenjuje. Pogađate li tko je od njih dobio više srčeka? To je kao da govorimo o unutarnjoj ljepoti; nitko je ne vidi, a svi o njoj pričaju. I svatko ima nešto za reći.

Primjer treći. Vijest. Odmah na početku je sve objašnjeno. Prva tri komentara: odakle je ta osoba, tko je ta osoba, zašto se o njoj piše, a u prvoj je rečenici već sve o njoj objašnjeno. Nedovoljna koncentracija, (ne)pažljivo čitanje? I onda odmah nastupe nadobudni komentatori koji sve to analiziraju i rastvaraju do prostih faktora, rješavajući tu jednadžbu na relaciji pisac-čitatelj.

Jedan je ekspert gostujući na talijanskoj televiziji prije par godina rekao da je danas, budući da smo svi preplavljeni morem informacija i podataka, nerijetko fokus informiranja samo na nekoj od ključnih riječi, te da se nerijetko čita napamet i da se iz toga potom rađa cijela interpretacija i da je to u biti samo jedan od negativnih djelića multitaskinga. Napomenuo je i da ironiju svatko interpretira na svoj način i po svojim željama.

A s druge strane, društvene mreže postaju pravi poligon razmjene misli, komentiranja, prikaza svih slobodnih aktivnosti, pravi dnevnički zapisi, reminiscencije, introspekcije, mjesto gdje će se tražit pomoć za rješavanje zadatka iz matematike, lijek, savjet za biljku, psa, djeda, recitaciju. U biti, imitacija života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini