PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Ima "seljaka", ali bez Beljaka!

Krešo Beljak / Dubravko Grakalić (Snimili Željko Puhovski Cropix / Adriana Tošić)

Krešo Beljak / Dubravko Grakalić (Snimili Željko Puhovski Cropix / Adriana Tošić)


Jedna od najstarijih hrvatskih političkih stranaka proteklih se tjedana silno trudi uzdignuti od jednopostotnog rejtinga i postati uvaženiji faktor na javnoj sceni. Riječ je Hrvatskoj seljačkoj stranci, koja se pokušava okrupniti, odnosno objediniti 18 ratnih HSS-ova u jedan HSS, onaj koji ima dva saborska zastupnika što ih je na Markov trg doveo tadašnji šef SDP-a Zoran Milanović, ali koji danas u političkom životu ne znače ništa.

Točnije, predsjednik te stranke Krešo Beljak i njegov zamjenik Željko Lenart sjede u opozicijskim klupama - iako je Beljak najavio svoj odlazak kad je izgubio i na lokalnim izborima pred gotovo godinu dana - no više utjecaja od njih imaju i neki nezavisni zastupnici bez saborskog kluba poput Hrvoja Zekanovića.

Registar političkih stranaka, uz Beljakov HSS, bilježi i Demokratski HSS, HSS braće Radić, HSS Stjepana Radića, Autohtoni HSS te još petnaestak "seljačkih" stranaka. Broj župana i općinskih načelnika koji su nekad bili u HSS-u, da bi zbog unutarstranačkih sukoba otišli, nemoguće je izbrojiti. Među njima je načelnik Žminja Željko Plavčić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i brojni drugi koji su danas ili nezavisni političari ili pripadnici HSS-ova koji nisu "veliki" HSS kojeg javnost prepoznaje.

Prije nekoliko tjedana najavljeno je ujedinjenje raznoimenih HSS-ova - uz jedan bitni uvjet - da predsjednik stranke više ne bude Krešo Beljak s kojim su sve druge HSS stranke u sukobu. Ovih dana priopćeno je da je održan sastanak HSS-a sa šest drugih HSS-ova, te kako će uskoro biti održan sastanak i s drugim HSS-ovima, kako bi, paradoksalno - (p)ostali HSS.

Uspije li ta nakana, Beljak više neće biti prvi "seljak" Hrvatske, ali će do idućih izbora sjediti u Hrvatskom saboru. Za političara koji je izjavljivao da su "ustaše bili domoljubi" te kako je UDB-a trebala likvidirati više hrvatskih emigranata do 1990. godine - što je izazvalo ulične prosvjede protiv njega - može se doista zaključiti da mu je vrijeme da se bavi nekim drugim poslom.

Statut HSS-a - koji je Ministarstvo pravosuđa potvrdilo - u praksi pokazuje kako predsjednik stranke može izbaciti koga želi, dok njega u praksi ne može smijeniti nitko. Ali, izgleda da ga smjenjuje velika nužda promjena ako svih tih 18 HSS-ova želi da HSS opet bude relevantna politička stranka. Posljednjih deset godina vukli su se - bez obzira na Beljakove ispade - uz SDP - no i za ekipu s Iblera vidjet će se kako će se nositi s udrugom i budućom strankom Socijaldemokrati odnosno s mangupima iz vlastitih redova.

Zastupnici HSS-a mogu karijeru nastaviti i davajući podršku HDZ-u - ali to ne jamči budućnost. "Seljaci" moraju dalje bez Beljaka. Ili neka zaoraju svoje brazde u političku povijest bivših političkih stranaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater