PIŠE Roberto CAR

Idući dani određuju budućnost Istre 1961


Trebala je to biti fešta, a kraj susreta dočekan je s grčem u želucu. Nogometaši Istre 1961 u uzvratni su susret dodatnih kvalifikacija za ostanak u Prvoj HNL protiv Orijenta 1919 ušli s ogromnom prednošću (3:0), stajali na terenu i čekali kraj. Baš poput košarkaša u NBA ligi kad u posljednjem napadu niti ne pomišljaju da upute loptu prema košu, već samo čekaju da iscuri vrijeme. Potpuno promašen ulaz u susret razbudio je, razumljivo, ambicije suparnika. Pa su igrači Fausta Budicina krenuli na sve ili ništa i stavili golmana Čondrića na prave muke. Imao je kapetan "zeleno-žutih" više obrana protiv Orijenta nego nedavno protiv Dinama! Na koncu je upisan minimalni poraz kojim su pulski nogometaši ostali prvoligaši. Međutim, velikog veselja na koncu nije bilo. Malo zbog loše igre, malo zbog poraza, ali puno više zbog neizvjesne budućnosti.

Ovaj će se poraz brzo zaboraviti, ali za manje od tjedan dana kreće novo prvenstvo. A upitnika je u pulskom prvoligašu više nego li potvrda. Hoće li Prelec ostati na klupi? Ova ga je sezona, po vlastitom priznanju, koštala deset godina života. Zatim što će biti sa svim onim igračima kojima je istekao ugovor? Što će biti s igračima na posudbi? Na koncu, što će biti sa sportskim direktorom Javierom Moranom? On je nedavno ustvrdio da će biti odgovoran za ovaj prijelazni rok i time šokirao i navijače i igrače i stručni stožer. Nitko od njih ne želi još jedan prijelazni rok kakvi su bili ovi dosadašnji. A još jedan sporovozni prijelazni rok, bez pravih pojačanja, uz startni raspored iz noćne more (Hajduk u Splitu, Dinamo na "Drosini", Rijeka na Rujevici) nudi samo još jednu mukotrpnu sezonu.

A to više nitko ne želi gledati. U treću sezonu pod paskom Grupacije Baskonia-Alaves seniorski bi pogon konačno trebao krenuti uzlaznom putanjom. Proklamirani cilj je bio stabilan prvoligaš uz promoviranje igrača iz omladinskog pogona. U ove dvije sezone nije realizirano ni prvo, ni drugo. Ostane li sportska politika na tragu dosadašnje, cilj neće biti realiziran niti u trećem pokušaju. A bez rezultatskih uspjeha, uzalud sva ona silna ulaganja u pulski klub, uzalud svi planirani projekti (kamp, natkriveni stadion). Sljedeći su dani gotovo sudbonosni za budućnost Istre 1961. Još jedan promašeni prijelazni rok mogao bi biti poguban. Nadamo se da su toga svjesni odgovorni u Vitoriji. Sad su oni na potezu, a vremena je iz sata u sat sve manje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater