PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

IDS postao najsnažnija ALDE partija u hrvatskoj politici

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Posljednji podaci koje je pokazao stranački semafor, odnosno Crobarometar Nove TV, otkrivaju i dva mala, ali važna pomaka u rejtingu najvažnijih pa i najnevažnijih hrvatskih političkih stranaka. Pomaka na vrhu nema: HDZ Andreja Plenkovića dobiva 30 posto i dokazuje se kao teflon-stranka od koje se odbijaju sve afere i skandali. Skandal sa splitskom hitnom pomoći i otkriće da nema dovoljno anti-covid lijekova u svim bolnicama sigurno su naštetili potrošenom ministru Viliju Berošu, ali Plenkovićev ansambl umjerenog centra, dakle lakših nota i umjerenih domoljubnih budnica, može u miru i dalje izvoditi svoj repertoar. Isto vrijedi i za SDP: ukotvljen je na drugom mjestu s 13 posto popularnosti i bez obzira koliko Peđa Grbin "delao", očito je da za njih glasaju samo najvjerniji simpatizeri. Poznato je i da SDP ima najstarije biračko tijelo.

No, uspon Mosta na treće mjesto s mikroskopskom prednošću pred Možemo! već je zanimljivija vijest. Ako se to predvodi u trend, onda će desnica okupljena oko Mosta imati mandate, ali neće imati s kime koalirati. Barem ne s HDZ-om Andreja Plenkovića ili ljevicom i liberalima od kojih se razlikuje kao crno od crvenog. Pad Možemo nije neočekivan – u Zagrebu im slabo ide, projekti kasne, dok su u Puli izazvali krizu vlasti. Na nacionalnoj razini, nisu prisutni u brojnim gradovima i općinama, a čini se da se širenjem stranačke mreže ne stignu ni baviti.

Oštrija desnica, Domovinski pokret, pala je ispod izbornog praga. To i nije strašna vijest – njihov šef Ivana Penava četvrti je po popularnosti u javnosti (nakon Zorana Milanovića, Bože Petrova i Tomislava Tomaševića) – i oni bi mogli biti potencijalni HDZ-ov partner u budućnosti, skrene li središnjica malo udesno.

Drugi važni pomak je uspon IDS-a na poziciju najjače liberalne stranke, odnosno stranke iz ALDE grupacije. IDS je nakon lošeg prolaza na lokalnim izborima i smjene predsjednika imao oko jedan posto glasova. Danas ima 2,9 posto, iako je regionalna stranka, odnosno stranka jedne izborne jedinice. Među liberalima na semaforu su još zagrebačko-prigorski Fokus s 2,5 posto, dok su svi ostali, uključujući Centar Ivice Puljka, ispod jedan posto. Magičnih jedan posto prelaze još jedan partner HDZ-a, HSU (2,5 posto), te HSS i Ključ Hrvatske Ivana Sinčića (1,5 posto).

Zanimljivo je druge liberalne stranke, koja europska ALDE centrala pokušava ujediniti za europske izbore, ne dobivaju skoro ništa. Osim Centra, ni GLAS, HNS, HSLS i Reformisti nemaju podršku birača. Možda je steknu, daleko su europski i parlamentarni izbori, no sve je jasnije da liberalni centar, bilo kao koaliciju ili u nekom drugom obliku, treba predvoditi IDS. Stranka koja je u jednoj regiji dobije više od njih nekoliko koje djeluju u cijeloj državi očito ima priču koju može prodati biračima. Suradnja IDS-a i Fokusa – koji je strukturalno regionalna stranka zagrebačke regije s četiri gradonačelnika – možda je dovoljna i njihovi se interesi i teren ne preklapaju. IDS, izgleda, izlazi iz postizborne depresije i vraća se na scenu kao najjača ALDE partija u hrvatskoj izbornoj partiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of