PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

IDS na operaciji promjene spola

Bojan Žižović

Bojan Žižović


Hrvatska politika je mačističko iživljavanje nad glasačima. Dokazuje to u posljednje vrijeme predsjednik Zoran Milanović, koji poput pijetla nadima svoja prsa prije no što zakuku… Ma, nije to ni kukurikanje, to je naprosto maltretiranje. Da se razumijemo, ne zaostaje puno za njim ni premijer Andrej Plenković. Ali ni mnogi drugi političari. Namjerno pišem u muškom rodu. Jer samo muškarci kod nas dolaze do glasa. Žene se ušutkava već nakon prve rečenice, ako i toliko uspiju izgovoriti. U tome, naravno, prednjače desne, konzervativne stranke. Ljevica ipak pazi, neke stranke formalno, a druge i suštinski, na rodnu ravnopravnost.

Ženama je u našoj politici, državnoj i lokalnoj, istarskoj namijenjena sporedna, epizodna uloga, da se pojave tu i tamo, onako u rubu kadra, da zasjednu na neku funkciju, ali da ne odlučuju ni o čemu, da budu u sjeni svojih muških kolega i da se smješkaju kao domaćice u reklamama za deterdžente. E, pa neće ići. Ženama valja prepustiti vlast. Ako treba zadovoljiti formu, onda može i demokratskim putem. Ali one svakako trebaju vladati. Muškarci su svoje rekli, dovoljno su štete učinili. Vrijeme je da ih se svrgne!

Primjeri iz prakse pokazuju da su one i u ovom muškom svijetu bolje, konkretnije, zanimljivije, lucidnije, pomirljivije. Naravno da postoje izuzeci, ali generalno je to tako. U Istri su trenutno samo tri načelnice, niti jedna gradonačelnica. U tome je Poluotok gori od ostatka Hrvatske. Najveća odgovornost je na IDS-u. Jer ta stranka vlada u većini istarskih gradova i općina. Hoće li naredni lokalni izbori to promijeniti? Neće. Bit će pomaka, to sigurno, ali muškarci se neće tako lako odreći svoje, kako oni to vide, predodređenosti za društvene funkcije. Oni žele upravljati automobilom koji voze u provaliju.

Borba za Pulu mogla bi biti zanimljiva ukoliko se ostvare zasad samo nagađanja. Na gradonačelničku poziciju ciljaju najmanje tri žene. Neću zasad o imenima jer ni one se još nisu izjasnile hoće li se uopće kandidirati, no to bi bilo i više nego zanimljivo nadmetanje. Siguran sam da bi kampanja u tom slučaju bila potpuno drugačija, ne pljuvačka, već argumentirana. IDS bi se tu mogao naći na nepoznatom terenu. Valjalo bi ga pripremiti na promjenu spola. Ako ne ode na tu operaciju, mislim da mu nema spasa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of