PIŠE Bojan ŽIŽOVIĆ

IDS glumi nonšalantnost, a zapravo ga itekako svrbi


Suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir, s SDP-om još uvijek razgovaraju, a moguće su i druge kombinacije. Sve je kod IDS-a još uvijek otvoreno. Misle da su furbi, glume da su u jako dobroj poziciji, da se sve svodi na borbu dviju velikih stranaka za vlast u državi samo zato da bi njihova sadašnja vodstva sačuvala svoje pozicije. Činjenica je da vlast u ovom trenutku nitko ne želi ma koliko se borio za nju. Taj koji je bude osvojio unaprijed će biti osuđen na poraz na idućim izborima. Kriza brzo dolazi, ali sporo prolazi. Ovi izbori će se zapravo svesti na borbu Andreja Plenkovića i Davora Bernardića da održe svoja čelna mjesta u strankama. Netko od njih će pasti. To je neminovnost. Drugoga ista sudbina čeka za najviše četiri godine.

IDS želi ostaviti dojam kao da su mu parlamentarni izbori postali čista formalnost. Ta stranka pretplaćena je na tri, u za nju idealnim okolnostima, četiri mandata. Svoj saborski klub imaju zagarantiran. Više od toga im i nije potrebno. Zato im koalicije na prvi pogled i nisu nužne pa djeluju nonšalantno, kao da se njih sve skupa i ne tiče. Naravno da bi voljeli participirati u vlasti, to je prirodna politička potreba, ali nije im o glavu. Uostalom, Bernardić je najavio ukidanje Ministarstva turizma, IDS-u najdražeg resora, gdje se uvijek može smjestiti nekoliko stranačkih zaslužnika.

Kakav je onda trenutno interes IDS-a da uopće inzistira na koaliciji s velikima? Naizgled nikakav. Samo ideološki. No, ta mu pozicija donosi više potencijalnih glasova dok je u oporbi nego ako participira u vlasti. Gledajući iz te perspektive, IDS-u više paše da je na vlasti HDZ. Ali to je samo jedna strana medalje.

Toj su regionalnoj stranci najvažniji lokalni izbori, a tu postoje mine koje bi svakako htjela izbjeći. Dogovor o koaliciji s SDP-om bio bi svakako najveći korak u izbjegavanju problema na idućim županijskim, gradskim i općinskim izborima. Jer SDP im je na lokalnoj razini i najveći konkurent. Sigurno je da bi se retorika, u slučaju zajedničkog vladanja na nacionalnoj razini, ublažila kao da je u perilicu ubačen omekšivač, kao da su njihovi odnosi oprani na najosjetljivijem programu. To, pak, nikako ne ide u prilog istarskom SDP-u, koji se na lokalnim izborima želi nametnuti kao najjači oponent IDS-u i oteti mu vlast u pokojem gradu, recimo Puli. IDS, koliko god u toj stranci djelovali samouvjereno, želi izbjeći bilo kakvu nervozu u vlastitim redovima, pogotovo u gradu u kojem stoluje njihov predsjednik Boris Miletić. Zato još uvijek pregovaraju s SDP-om. Da im je svejedno, odavno bi te pregovore završili - neuspješno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater