PIŠE Robert FRANK

I tako je Flego u tunelu izgubio signal: ne čujem vas…


Vrije u IDS-u. Ovog puta prilično su ljuti na svog važnog čovjeka, Valtera Flegu. Dovoljno da se nađu dva stranačka druga i, ne možeš pogriješiti, jedna od tema je - Flego. Teza glasi – župan je postao europarlamentarni zastupnik, kidnuo je od problema u Istarskoj županiji na super plaćeni posao u Briselu. Takvo razmišljanje o Flegi u IDS-u više nije slučajnost, nego pravilo. O tome se unutar stranačkih redova ne govori ispod radara, već sve otvorenije.

Početni šapat blagog neslaganja prerastao je u grubi glas nezadovoljstva. Neće to, naravno, eskalirati preko neke mjere. I dalje će Flego javno biti "pravi čovik na pravom mjestu". Ali, za interne odnose u IDS-u to je nezgodno. Zamjeraju mu što je iza sebe ostavio gomilu neriješenih problema te što se isključivo i krajnje proračunato fokusirao na samopromociju. U zadnjoj fazi prije odlaska u Europarlament - ali bilo je toga i prije pa je iritiralo najvišu razinu stranke - Flego je išao logikom povlačenja što manje važnih poteza. Dozirao je rizik svodeći ga na minimum. Tako je umanjio mogućnost da pogriješi i kontaminira svoju karijeru u kontinuirano uzlaznoj putanji. No taj je pristup prilično kalkulantski i oportun. Zato mu je u jednom dijelu politička ostavština mršava i slabašna. Ok, Flego je u svojim stavovima moderan, tolerantan i otvoren. Nije zatucan, u njemu nema zaglupljujućih, nazadnjačkih ideja. Međutim, postoji značajan raskorak između obećanja koja je davao i realizacije koja je izostala. U nekim stvarima je puno govorio, a malo napravio.

Bijeg od problema

Odlaskom u Brisel financijski će profitirati. Njemu je to izuzetno važno. Još mu je važnije da se udaljio od ovdašnjih stvarnih problema. Brige istarskog župana prešle su na drugoga. Neki to sada moraju početi rješavati. Nagomilalo se smeća, i to ne samo na Kaštijunu. Flego je proračunat tip koji si je do najsitnijeg detalja zacrtao scenarij karijere sve do mirovine. Kod njega nema izlijetanja s kolosijeka. Svaki potez tog europarlamentarca je predvidiv i unaprijed pažljivo osmišljen. Jaki čovjek IDS-a čija je politika ponekad bez dovoljno boje, okusa i mirisa, ponaša se kao da je rođenjem i kraljevskim porijeklom predestiniran za visoke javne dužnosti. Kad se uzme u obzir da nakon Brisela karijeru želi završiti u Vodovodu, za što kaže da ima ugovor i visoko pozicionirano radno mjesto koje samo njega čeka, što drugo preostaje nego zaključiti da to s Flegom baš tako izgleda – dinastijski. S druge strane, svoju političku priču gradio je štreberski pažljivo, postupno i oprezno. U sustavu se penjao polako i planski, nije preskakao stepenice. Čekao je svoj red, profilirao se najprije kroz Istarski vodovod pa funkciju zamjenika gradonačelnika Buzeta. Potom je postao gradonačelnik i na kraju, pred odlazak u Brisel, istarski župan. Pristojan, odmjeren, pomno je gradio imidž dobrog dečka. A opet, sve što se ticalo njegove karijere nastojao je držati pod 100-postotnom kontrolom. Ništa nije želio prepustiti slučaju. Tako je zapišao i time obilježio teren kod kandidature za EU zastupnika. Postavio je na tu funkciju zastavicu s natpisom – "zauzeto, ovo je moje". Otišao je u Brisel i onda su došli zli jezici, razni kritički komentari unutar redova koje popunjavaju njegovi stranački ljudi. Sada mu, možda i malo zločesto, rezimiraju političku ostavštinu, zbrajaju mu plusove i minuse. Da li to rade zato što je prevagnula čista i isključiva ljubomora prema čovjeku koji se sretno i spretno teleportirao iz Istre u Brisel? Ili su primjedbe unutarstranačkih kritičara zaista opravdane, jer svojim dosadašnjim radom, korektnim, ali ne i senzacionalnim, nije zaslužio europarlamentarni status koji generira brojne privilegije?

Izgubljena vjerodostojnost

Ono što mu IDS-ovci neće zamjeriti, čangrizavi dio javnost bi mogao. Sa strane gledajući, neovisno o političkim i ideološkim preferencijama, vjerodostojnost je počeo gubiti kad je dao tri obećanja koja nije realizirao. Kod jednog je prevladao strah, kod druga dva čisti populizam. Najprije o Flegovom strahu. Podsjetimo se: Davoru Miškoviću, smijenjenom direktoru kontroverzne pulske Politehnike, gdje se zapošljavalo po "ajme majko" principu stranačke podobnosti i nepotizma, ozbiljno je zaprijetio da će ga tužiti za klevetu. Mišković je, naime, javno rekao kako su ga Flego i siva eminencija Grada Pule Valter Drandić, čija je životna družica zaposlena u Politehnici po famoznom "ajme majko" principu, pritiskali da to mora napraviti. Župan je tada prijetio Miškoviću kao da mu je metak u cijevi i spreman je opaliti po njemu, a oružje je ustvari bilo prazno. Glumio je, naime, ljutnju i uspješno preplašio Miškovića koji je ušutio. No Flego je blefirao. Nije imao ni najmanju namjeru tužiti jer bi se tada otvorila Pandorina kutija iz koje bi izašle brižno čuvane tajne o zapošljavanjima i protekcijama po stranačkim i rodbinskim kriterijima. Drugo obećanje koje je dao i prekršio odnosilo se na Kaštijun. Rekao je da će tužiti državu zbog određenih problema oko funkcioniranja tog odlagališta smeća. Naravno da nije tužio. Samo je jeftinim obavještajnim manevrom preusmjerio pozornost javnosti s jedne na drugu točku. Ispao je to njegov čisti populizam i pokušaj jeftinog dodvoravanja biračima kojima IDS uporno servira priglupu i izlizanu tezu da je Zagreb kriv za sve što u Istri ne valja. I zadnji kiks, opet obećanje koje nije izvršeno, vezan je uz njegov populizam. U jeku kampanje za EU izbore Flego je lansirao tezu da će Istarska županija skupiti novac i kupiti prostor za Klub Istrijana u kojem će se u Zagrebu okupljati istarski studenti koje je državna vlast željela protjerati iz dotadašnjeg lokala. Flegu je ta krizna situacija došla kao naručena. Savršena, u pravom trenutku, neposredno pred EU izbore. Idealna za mobilizaciju glasača, posebno mlađih i onih sa snažnije izraženim istarskim identitetom. Bio je to opet naš Flego, borac za istarsku stvar. No treba li reći da se ništa nije dogodilo. Čim je ušao u avion za Brisel, ideja mu je zamrla. On se sada bavi visokom europskom politikom. Kad bi ga netko nazvao i pitao zašto nije tužio Miškovića oko Politehnike i državu oko Kaštijuna te zašto Županija nije kupila prostor za Klub Istrijana, Flego bi rekao – halo, 'alo, 'lo, o… U tunelu sam, ne čujem, ne čuj… klik…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini