PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Hrvatski "don't know-how"


Premijer Andrej Plenković je cinik. Ili samo zajebant, narodni pajac, cirkusant koji hoda po trapezu mojih napetih živaca. Njegov je smisao za humor ili opako naopak ili ga uopće nema pa onda njegov lik i djelo izgledaju kao groteskna pojava činovnika predodređenog da vječito luta birokratskim prostranstvima besmislenosti vlastitog postojanja.

Eno ga u Rijeci u obilasku polarnog kruzera Scenic Eclipse, posljednjeg broda izgrađenog u propalom pulskom brodogradilištu Uljanik. Dobro je raspoložen, malo se i podšišao ako smijem primijetiti. Mislim si: samo da šuti, pogleda brod, stisne neko pogrešno dugme, da ga kapetan uljudno izbaci s komandnog mosta i da se zatim veselo uputi u neku HDZ-ovu podružnicu u kojoj je vrijedna stranačka članica upravo ispekla čajne kolačiće za hrvatskog premijera. Ali ništa od mojih želja. Eno ga, progovara.

- Ovo su brodovi kakve želimo graditi u Hrvatskoj, hladnokrvno izvali.

Hrvatski know-how se u rukama političara uvijek pretvori u don't know-how. Pa što si onda ubio Uljanik, Plenkoviću? O, majke ti, kakav udarac. Savijam se u struku od boli. Svaka njegova riječ pogodila me u neki dio mozga, u neki pretinac koji nisam znao ni da postoji. Kako li je tek radnicima Uljanika koji su ovo čuli? Premijer im je napokon bio na pogrebu, posuo malo hrvatske zemljice po trulim daskama ispod kojih leže pulski brodograditelji i još ih malo podjebavao rekavši da će se takvi brodovi odsad graditi u riječkom 3. maju.

Svaka čast Riječanima i njihovoj brodograditeljskoj tradiciji, ali ne možeš gaziti preko leševa, nije to lijepo, nije užanca. A upravo je to učinio Plenković. Uljanikovce je satrao, unakazio, ubio svaku volju za životom šaljući im na vrata ministra Darka Horvata i sad još zabada igle u krpene lutkice odjevene u trliže.

Ali ni to mu nije dovoljno. Eno ga, i dalje priča. Ne može se šutke diviti kruzeru, tom posljednjem brodu izgrađenom u Uljaniku.

"Vlada je isplatila 4,5 milijarde kuna jamstava za Uljanik. Svakako ćemo tražiti rješenje kako da se održi dio poslovanja s obzirom na iskustva da su mnogi zaposlenici Uljanika pridonijeli izgradnji ovoga broda, premda je u teškim okolnostima završen i nevjerojatnim osobnim angažmanom naručitelja. Bilo je fascinantno vidjeti da je u tako teškim okolnostima ovakav brod izašao iz Uljanika i to je priznanje svima", kaže. Hoće li već jednom prestati? Hoće li umuknuti? Hoće li prestati ubadati te proklete igle? Zar ne shvaća da to boli?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini